Domein
Thema
  • HCA Techniekpact
Categorie

300 basisschoolleerlingen uit Utrecht naar collegetour André Kuijpers

Vrijdag 18 september geeft André Kuipers een Techniekpact Collegetour in de Jaarbeurs Utrecht. Maar liefst driehonderd basisschool-leerlingen uit de regio Utrecht doen hieraan mee. Astronaut André Kuipers neemt hen mee op een boeiende reis door de wereld van de ruimtevaart, wetenschap en techniek. Ook zijn er allerlei workshops over wat je tegenkomt als astronaut en worden er speciaal voor deze dag drie planetaria opgebouwd in de Jaarbeurs.

In een collegetour-setting met Sander Koenen als moderator leren de leerlingen over zwaartekracht, gewichtloosheid, wetenschappelijke onderzoek in de ruimte, techniek en robotica. Voorafgaand aan en na afloop van het college van André Kuipers kunnen de leerlingen in workshops zelf aan de slag. Ook is er de mogelijkheid om vragen te stellen aan André Kuipers. Daarnaast kunnen de kinderen zich vergapen aan de wereld van de sterren en planeten in één van de drie planetaria die speciaal voor deze dag in de Jaarbeurs worden geplaatst, iets wat nog nooit eerder in Nederland werd gedaan. 

Techniekpact

Wetenschap en techniek is een belangrijk speerpunt in de regio Utrecht. Verschillende partners uit de regio werken samen om meer aandacht hiervoor te genereren en scholen te laten zien hoe je in de les aan de slag kunt met wetenschap en techniek. In het Nationaal Techniekpact is afgesproken dat in 2020 alle basisscholen wetenschap en techniek aanbieden aan hun leerlingen, waardoor het aanbod aan technisch onderwijs en de arbeidsmarkt beer op elkaar aansluit. Het cluster Human Capital Agenda (HCA) van de Economic Board Utrecht (EBU) werkt aan deze uitdaging. André Kuipers wil als ambassadeur van het Techniekpact basisschoolleerlingen en -leerkrachten enthousiast maken hiervoor. 

Inmiddels zijn leerlingen aangemeld via hun school. Meer informatie: www.techniekpact.nl 

De Collegetour wordt georganiseerd door het Wetenschapsknooppunt Universiteit Utrecht in samenwerking met Sonnenborgh - museum & sterrenwacht, KleinKracht en Universiteitsmuseum Utrecht. De Collegetour André Kuipers is mogelijk gemaakt door Techniekpact.

Ramses de Groot

Ramses de Groot is domeinmanager Human Capital Agenda bij Economic Board Utrecht.

030 - 238 28 58 030 - 238 28 58