Domein
Categorie

Nieuw: Arbeidsmarktdashboard regio Utrecht

De versnippering van arbeidsmarktinformatie voorbij

Op 12 oktober tijdens het Get Connected Jaarcongres werd het arbeidsmarktdashboard regio Utrecht gelanceerd. Een digitaal portaal waar overheden, kennisinstellingen, bedrijven én werknemers realtime beschikken over de meest actuele arbeidsinformatie. Trends in werkgelegenheid, vraag en aanbod in de regio worden in een oogopslag duidelijk.

Koppeling van data uit verschillende bronnen

Om mensen aan een passende baan te helpen en te weten hoe we onze human capital agenda het beste kunnen inrichten, is inzicht in arbeidsmarktgegevens nodig. Het nieuwe arbeidsmarktdashboard geeft precies dit inzicht. Door de koppeling van onder meer data van CBS, UWV, LISA, SBB en Jobfeed is het mogelijk om verbanden te leggen en informatie te filteren. Bijvoorbeeld op thema, regio’s, sectoren, vacatures en beroepsgroepen. Hiermee wordt mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt inzichtelijk. Overheden, kennisinstellingen en bedrijven kunnen deze informatietool gebruiken om hun beleid of opleidingscurricula toekomstbestendig in te richten.

Bertien Houwing, wethouder gemeente Amersfoort:
"In dit dashboard wordt informatie gebundeld, waardoor we betere matches kunnen maken. Werkgevers kunnen zien waar het talent zit dat zij nodig hebben, werkzoekenden waar kansen voor hen liggen en opleidingen kunnen hun curricula beter afstemmen op wat in de toekomst nodig is. En dat is natuurlijk waar we het voor doen."

Wat hebben de verschillende doelgroepen er aan?

Voor werkgevers is het dashboard interessant om bijvoorbeeld te kijken naar waar het talent zit dat het bedrijf zoekt en welke competenties passen bij de vacatures binnen het bedrijf. Daarnaast kunnen werkzoekenden op basis van competenties en arbeidsmarktcijfers gemakkelijk onderzoeken waar in hun loopbaan de beste kansen liggen. Voor overheid, onderwijs en beleidsmakers is het interessant, omdat zij kunnen zien waar vraag naar is, hier curricula op aan kunnen passen en op basis van trends en mismatch-gegevens actie kunnen ondernemen.

Doorontwikkeling op basis van gebruikerservaring

Het dashboard wordt continu doorontwikkeld op basis van gebruikerservaring. Zo is het de bedoeling om steeds meer en dieper inzicht te geven in vraag en aanbod van competenties van de toekomst.

Regionale samenwerking

Het arbeidsmarktdashboard regio Utrecht is mede mogelijk gemaakt door de provincie Utrecht, gemeente Utrecht en gemeente Amersfoort in samenwerking met de Economic Board Utrecht.

Ga zelf aan de slag met het arbeidsmarktdashboard Utrecht!

Maak een account aan en ga direct aan de slag op:
utrecht.arbeidsmarktdashboard.nl