Domein
Categorie

Banengroei Utrecht versnelt

De provincie Utrecht telde in 2018 20.500 banen méér dan in 2017. Dat betekent een groeiversnelling vergeleken met een jaar daarvoor: toen nam het aantal banen met 12.500 toe. De provincie telt nu 740.00 banen, 7% meer dan aan het einde van de crisis in 2014.

Dat blijkt uit de actuele werkgelegenheidscijfers over de regio Utrecht. Het aantal banen nam het laatste jaar vooral toe in de publieke sector (zorg, onderwijs en overheid). In de jaren daarvoor manifesteerde de banengroei zich als eerste in industrie, bouw en handel, later gevolgd door de zakelijke dienstverlening. Op deze factsheets is deze ontwikkeling van jaar op jaar inzichtelijk gemaakt.

Inzicht per gemeente

Stad Utrecht was goed voor de grootste stijging; hier groeide het aantal banen met 11.000, 3.500 meer dan het jaar daarvoor. In Amersfoort nam de werkgelegenheid toe met ruim 3.000 banen. Nieuwegein zag het aantal banen groeien met ruim 1.200, Veenendaal met bijna 1.000, net als Hilversum. De hoogste relatieve groei noteerden de gemeenten Eemnes (+5,6%), Woudenberg (+5,5%) en Leusden (+5,4%). In vrijwel alle gemeenten groeide het aantal banen. Alleen Wijk bij Duurstede, Montfoort en Woerden vormden hierop een uitzondering.

Raadpleeg hier de werkgelegenheidscijfers per gemeente. Ook de gegevens van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden zijn hier te vinden.

EBU Research nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte gehouden van onderzoeken, economische cijfers over de regio Utrecht en meer? Schrijf u dan in voor de EBU Research nieuwsbrief.

Ik meld mij aan voor de EBU Research nieuwsbrief

Joey Horst

Joey Horst is binnen Economic Board Utrecht verantwoordelijk voor onderzoek en business intelligence.