Categorie

‘Ben je ondernemer? Roep voor de vakantie nog coronahulp in’

Wat krijgen Utrechtse ondernemers voor hun kiezen tijdens de coronacrisis? Als projectmanager bij URECA hoort Gert Jan Jansen op de Haar elke dag nieuwe verhalen. In dit blog blikt hij elke twee weken terug op de trends en ontwikkelingen die hij ziet.

Gert Jan Jansen op de Haar

We zien nog steeds redelijk veel ondernemers die hulp zoeken met de aanvraag voor hun Corona Overbruggingslening (COL). Dat aantal is nog ongeveer op hetzelfde peil als twee weken geleden. Een nieuwe ontwikkeling is dat er nu ook af en toe zzp’ers aankloppen bij URECA. Vaak maken zij geen aanspraak meer op de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo), omdat sinds kort ook het inkomen van hun partner meetelt.

Meer zzp’ers vragen om hulp

De zzp’ers die bij URECA aankloppen zijn op zoek naar andere manieren van financiering. We helpen hen om die te vinden. Verrassend genoeg kunnen ze vaak alsnog van de Tozo gebruikmaken. De Tozo bestaat namelijk uit twee soorten financiering. De eerste is inkomensondersteuning. De tweede is een lening. Veel zzp’ers kennen die lening mogelijkheid niet. Hij wordt ook maar zelden aangevraagd, in Utrecht een kleine 300 keer. Terwijl de inkomensondersteuning wel 14.000 keer is aangevraagd. Jammer, want er zijn zeker meer zzp’ers die baat hebben bij de Tozo-lening om bepaalde bedrijfskosten te dekken die ondanks de omzetderving gewoon doorlopen, denk bijvoorbeeld aan de huur van een bedrijfsruimte.

'We kunnen door ons grote netwerk ondernemers vaak begeleiden bij het vinden van financiering.'

Regelingen tóch soms onbekend

Niet alleen het leningdeel van de Tozo is onbekend bij ondernemers, we komen erachter dat ze vaak niet weten dat er nog meer regelingen zijn waarvoor ze in aanmerking komen. In het begin van de crisis kregen we weinig vragen over regelingen. Dat komt deels denk ik doordat het om bekende landelijke regelingen ging die zonder selectie aan de poort geld toekenden. Nu zijn er meer eisen en komen mensen minder snel in aanmerking. Als ze dan bij URECA terechtkomen, helpen wij door te kijken of er meer regelingen voor ze zijn. Bovendien kunnen we door ons grote netwerk ondernemers vaak begeleiden bij het vinden van financiering. Of het nou zzp’ers of mkb’ers zijn.

Hulp bij een nieuw businessplan

Ook nieuw is dat er steeds meer ondernemers hulp vragen bij het aanpassen van hun businessplan. Zo ben ik in gesprek met een bedrijf dat onderdelen levert voor de bouw en zij voorzien een dip. Ze willen daarom meer de kant op kunnen van slimme gebouwen die technologie gebruiken om bewoners of gebruikers optimaal te ondersteunen. Wij helpen hen bij het vinden van research & development-subsidies en koppelen ze aan partijen die zich al met dit soort technologieën bezighouden.

Klop nú aan bij URECA

Ik ben blij dat ondernemers URECA nog steeds weten te vinden met hun vragen. Dagelijks stromen er zo’n drie à vier binnen. Ik maak me vooral zorgen over het najaar. Ik verwacht dat de vragen deze zomer vanwege de vakantietijd wat afnemen, maar dat ondernemers in september wakker worden en zich realiseren dat de regelingen stoppen terwijl de omzet (nog) onvoldoende hersteld is. Zij moeten eigenlijk nu nog bij ons aankloppen. Als het geld op is, dan raak je namelijk de regie helemaal kwijt. En nu kun je, zonder paniek en met de juiste hulp, nog heldere beslissingen nemen.’

Ook hulp nodig met je bedrijf in coronatijd? URECA helpt je: stel je vraag.

Wat is URECA?

Veel ondernemers in de regio Utrecht voelen het economische effect van het coronavirus. Daarom hebben regionale bedrijven, gemeenten en provincie Utrecht aan het begin van de coronacrisis de handen ineengeslagen. Dat doen ze onder de naam Utrecht Region Economische Corona Alliantie (URECA). Samen leveren ze ondernemers en experts voor het kennisteam, uit hun eigen organisaties en hun netwerk. Zo heeft URECA een enorm netwerk van expertise over allerlei ondernemerskwesties in vele sectoren.

De partners binnen URECA

In de Utrecht Region Economische Corona Alliantie (URECA) werkt een groeiende groep regionale partners samen: Rabobank Midden Nederland, PWC, DHM Group, StartupUtrecht, VNO-NCW Midden, MKB Nederland-Midden, Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM) regio Utrecht, Ondernemersklankbord Midden Nederland, Utrechtse gemeenten, gemeente Hilversum, provincie Utrecht, Utrecht Marketing en Economic Board Utrecht. Kun je met je organisatie een nuttige bijdrage leveren? Neem dan contact op met URECA. Je  bent van harte welkom om aan te sluiten.

Gert Jan Jansen op de Haar

Gert Jan Jansen is projectleider van de Utrecht Region Economische Corona Alliantie (URECA)