Domein

Bevolkingsgroei vooral in grote steden en de randstad

De vier grote Nederlandse steden kregen er in 2016 de meeste inwoners bij, met name door veel baby’s en immigratie. In ruim een op de vijf gemeenten daalde het aantal inwoners. Veel van deze gemeenten liggen in het noordoosten van Nederland. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In verhouding tot het aantal inwoners groeiden alle vier de grote steden sinds 2008 vrijwel elk jaar harder dan Nederland als geheel. Utrecht was tot 2015 de sterkste groeier van de vier, maar de afgelopen twee jaar is dat Amsterdam. Amsterdam groeide in de eerste elf maanden van 2016 van alle Nederlandse gemeenten het sterkst, met ruim 15.000 inwoners. In dezelfde periode groeiden ook de andere drie grote steden sterk. Rotterdam kreeg er ruim 8.000 inwoners bij, Den Haag en Utrecht ruim 4.000.

Niet alleen in de vier grote steden nam de bevolking in 2016 sterk toe. Ook enkele kleinere gemeenten waar veel nieuwbouw is bijgekomen, groeiden hard. De meeste van deze gemeenten liggen in de Randstad. In de provincie Utrecht was de bevolkingsgroei het sterkst in de gemeenten Bunnik (3,1%) en Oudewater (2,8%). Ook in de overige gemeenten in de provincie Utrecht steeg het aantal inwoners in 2016.

In het noordoosten van Nederland daalde, net als in Zuid-Limburg, het aantal inwoners juist in veel gemeenten. In vrijwel alle gemeenten waar de bevolking krimpt, komt dit doordat er meer mensen overlijden dan er baby’s worden geboren. Dit is een gevolg van de vergrijsde bevolking in deze regio’s.

Bron: Statline, bevolkingsontwikkeling; regio per maand

 

‚Äč

Joey Horst

Joey Horst is binnen Economic Board Utrecht verantwoordelijk voor onderzoek en business intelligence.