Domein
Thema
  • Energiepositief wonen & werken
Categorie

BILT: energiezuinige en circulaire woningen op maat

BILT maakt een duurzaam bouwsysteem, waarbij onderdelen als legostenen aan elkaar kunnen worden geplaatst tot unieke woningen. Op het KubusEiland in Leidsche Rijn kreeg BILT van de provincie en gemeente Utrecht een stuk grond toegewezen. Daar zetten de initiatiefnemers een modelwoning neer. Vanuit die modelwoning wordt de gehele organisatie bestierd. Vanuit dit gebouw wilden Bart de Haan, Max Brobbel, Twan Remmits ook aan den lijve ondervinden of hun bouwsysteem werkt. En dat doet het.

Binnenklimaat is comfortabel en energie genoeg!

Max Brobbel: “Alles werkt, het binnenklimaat is goed. Het hele jaar, in de zomer en in de winter was het comfortabel in de modelwoning”. De modelwoning heeft 30 zonnepanelen op het dak en er is geen gasaansluiting; alles is elektrisch. Met 4 man op kantoor, en zelfs één van de heren die een deel van het pand ook als woning gebruikte, was er afgelopen jaar van de zonnepanelen nog energie over.

Het bouwsysteem niet als einddoel

Het bouwsysteem heeft zich dus bewezen, maar dat is niet het einddoel. Brobbel: “Wat we willen is unieke, persoonlijk, duurzame en toegankelijke gebouwen voor iedereen mogelijk maken. Een woning als een maatpak, zonder daarbij steeds weer het wiel opnieuw uit te vinden en opnieuw te bekijken welke installaties er moeten komen en hoe groot de kozijnen moeten zijn. Daarom werken we met simpele bouwelementen, die allemaal zelfdragend zijn en als legostenen aan elkaar gekoppeld kunnen worden tot een unieke woning. Een woning die past bij de bewoner en kan meegroeien of –krimpen met de bewoner”.

Energie en circulair

Wat maakt de bouwelementen, die gebruikt worden om woningen samen te stellen zo duurzaam? Brobbel: “Zoals gezegd wekken we energie op met zonnepanelen en is er geen gasaansluiting. We isoleren ook goed: maar liefst 30 cm in dak, wand en vloer”. Wat energie betreft zijn de woningen dus duurzaam. En wat materiaalverspilling betreft? Brobbel vervolgt zijn verhaal enthousiast: “Nu gaan er bij een gemiddeld nieuwbouwproject zo’n drie grote containers bouw- en sloopafval verloren. Dat hoeft met ons systeem niet meer. We gebruiken geen beton, maar houtskeletbouw met een klein beetje aluminium. En alles op basis van gerecycled of volledig te recyclen materiaal. Uiteindelijk zijn ook alle elementen, de legostenen, weer los te gebruiken in een andere woning of ander project. Die aanpasbaarheid is belangrijk. Als je kijkt naar een periode van 20 jaar veranderen de vraagstukken en woonbehoeften vaak sterk. Gebouwen passen zich daaraan vaak lastig aan. Wat als iedereen thuis gaat werken als ZZP’er? Wat gebeurt er met de eengezinswoningen als de samenleving is vergrijsd?. Woningen worden meestal alleen voor NU gebouwd, met BILT kan je krimpen, groeien en hergebruiken”.

Grote ambities

Brobbel en zijn compagnons hebben grote ambities: “In 2023 willen we 500 woningen per jaar produceren. Het lijkt ons ook interessant om dan te zien dat verschillende gebouwen elementen met elkaar gaan uitwisselen. Op dit moment zijn we in gesprek met partijen die samen met ons willen innoveren en bouwvraagstukken willen aanpakken door in grote projecten op te trekken. Maar we zijn altijd op zoek naar nieuwe samenwerking om oplossingen te bedenken en in de praktijk te brengen. Hoe kunnen we bijvoorbeeld echte circulaire bouw voor elkaar krijgen? Wij zijn er klaar voor en willen gaan bouwen. We hebben de tools, dus laten we niet meer alleen praten, maar gaan doen!”

Foto: Jeroen Mush

EBU Blikvangers

De regio Utrecht kent vele mooie, inspirerende initiatieven die bijdragen aan een groene, gezonde en slimme regio (gezond stedelijk leven). Onder de noemer EBU Blikvangers delen wij graag deze (succes)verhalen. Bent of kent u een blikvanger? Mail dan naar info@economicboardutrecht.nl. Bekijk meer blikvangers op de

Healthy Urban Living initiatievenkaart

Irene ten Dam

Irene ten Dam is domeinmanager Groen bij Economic Board Utrecht.

06-33679256 06-33679256