Domeinen
Thema
  • Slim gegevens gebruiken
Categorie

Blockchain ecosysteem Nederland in kaart

De afgelopen maanden heeft Berenschot in opdracht van Economic Board Utrecht (EBU) onderzoek gedaan naar kansrijke blockchainproposities in de domeinen Groen en Gezond in de regio Utrecht. Als onderdeel van dit onderzoek zijn partijen in het blockchain ecosysteem in kaart gebracht.

In de ‘Blockchain ecosysteem 2018 – Nederland’-kaart zijn partijen opgenomen die actief bezig zijn met het ontdekken, ontwikkelen of toepassen van blockchain. In het blockchain ecosysteem zijn meer partijen actief dan alleen blockchain-startups en (technische) ontwikkelaars. Aan de linkerkant van de kaart staan met name partijen die blockchainproducten en/of -diensten aanbieden, zoals startups, ontwikkelaars, en juridische en organisatieadviseurs. Aan de rechterkant staan met name partijen waar actief wordt gewerkt om blockchain in de praktijk toe te passen, zoals overheden, zorg- en energiepartijen.

Het voorlopige resultaat van de kaart wordt hier als concept gepubliceerd met de uitnodiging aan de blockchaincommunity om feedback te geven. Staat het logo van uw organisatie hier niet tussen? Of heeft u een suggestie? Laat het ons weten op www.berenschot.nl/blockchainecosysteem.

Download hier het Blockchain Ecosysteem

Presentatie onderzoek

Als onderdeel van het onderzoek werd op 6 maart een inspiratiesessie georganiseerd en verschillende partijen geïnterviewd. Zodat aan het eind van het traject niet alleen duidelijk is wat de kansrijke proposities zijn, maar ook welke partijen daarbij een rol zouden kunnen of willen spelen.

Op dit moment worden een aantal concrete kansen verder uitgewerkt met partijen. Per kans brengen we de ketenpartijen bij elkaar die nodig zijn om hier een succes van te maken en maken we een begin met het realiseren van deze kansen. De resultaten van het onderzoek, verdere toelichting op de ecosysteemkaart en de eerste consortia zullen gepresenteerd worden op 13 september in Utrecht

Klaes Sikkema

Klaes Sikkema is domeinmanager Slim bij Economic Board Utrecht.

06-43044837 06-43044837