Domein
Categorie

Blog: Groen economisch herstel na corona, hoe doen we dat?

Eind vorig jaar waren de stikstofcrisis en Pfas-problemen (chemicaliën in de bouwgrond die nooit meer afbreken) dagelijks in het nieuws. De Minister-president benoemde de stikstofcrisis toen als ‘enorm complex’, ‘ernstig’ en ‘van ongekende omvang’. Dat was een belangrijke betiteling en zou het toekomstbestendig en emmissieloos bouwen flink aanjagen, was mijn gedachte. Maar toen stond de hele wereld stil en kregen we dankzij corona opeens te maken met de overtreffende trap van het begrip crisis…

Inmiddels is het juli 2020 en durven we weer voorzichtig vooruit te kijken. Ook is er een Europese lobby gestart gericht op groen economisch herstel en digitale transformatie. En in Nederland was dit reden voor meer dan 250 bedrijven, waaronder EBU, om op te staan en ons uit te spreken voor een groene, gezonde en slimme toekomst. Maar hoe zien we groen economisch herstel voor ons?

“De maatschappij en economie moeten schokbestendiger worden en net zo veerkrachtig zijn als de natuur” is een uitspraak die mij in coronatijd geregeld ter ore komt. Het woordenboek beschrijft veerkracht als het vermogen om je aan te passen aan stress en tegenslag en daar misschien zelfs sterker uit te komen. Na de zoveelste online-vergadering is de volgende metafoor van de programmamanager duurzame leefomgeving van de gemeente Utrecht me bijgebleven: “Ik vergelijk groen herstel met een huis wat is afgebrand. Bij de herbouwplannen teken je ook gelijk de uitbouw van een dakkapel in waar je al zo lang over droomde”.

Uiteraard moet er wel eerst geblust worden en kost het tijd om de herbouwplannen af te ronden. Dat geldt zeer zeker ook voor ondernemers. Bedrijven moeten weer op gang komen en anticiperen op de nieuwe werkelijkheid. En het gras gaat niet harder groeien als je er aan trekt. Maar middellange termijn investeringen moeten mijns inziens hoe dan ook gericht zijn op een volhoudbare toekomst. Zo kom je als ondernemer sterker uit de crisis en blijf je een rol van betekenis spelen.

“Als we nu niets doen aan het klimaatprobleem, wordt het straks alleen maar duurder”

Niet voor niets is ‘Gezond Stedelijk Leven’ al enkele jaren onze regionale ambitie. Binnen het domein Groen richt ik mij op onderwerpen als slim gebruik van duurzame energie, energiepositief wonen en werken en circulaire economie. Ik geloof dat we sterker uit de crisis kunnen komen als we de Social Development Goals en het kader van de European Green Deal gebruiken als uitgangspunt bij herstelbeleid. Daarom tekende ik namens EBU mee met het Business Statement Green Recovery, wat dit principe onderschrijft. Want hoe meer bedrijven mee bewegen, hoe eerder de overheid gelijke spelregels neer zet voor een nieuwe economie.

Geweldig om te zien hoe onder de ondertekenaars ook diverse koplopers uit onze regio aanwezig zijn, zoals Albron, ASR, Band op Spanning, Bureau BUITEN, Cultuur en congrescentrum Antropia, de Volksbank, Interface Nederland, Modulo Milieustraten, PGGM, Pre Consultants BV, ProRail, Rabobank, Royal Friesland Campina, Royal Haskoning DHV, Social Impact Factory, W/E Adviseurs, Triodos Bank en Zero Food Waste.

Het Business Statement is opgebouwd langs drie lijnen:

  • Europese Green Deal als kader voor het Nederlands herstelplan;
  • Bedrijfssteun voor de middellange termijn naar bedrijven, die bijdragen aan realisatie SDG’s en Klimaatakkoord Parijs en het lange termijn verdienmodel van de BV NL;
  • Bied zekerheid met lange termijn beleid rond het Klimaatakkoord, afgestemd op de EU. Duidelijke doelen en roadmaps geven bedrijfsleven comfort om groene, zero emissie investeringen te doen.

In mijn volgende blog zoom ik langs deze drie lijnen in op de context in de regio Utrecht.

Groen economisch herstel realiseren we samen!

Wil je mee bouwen aan een regionale alliantie groen economisch herstel of sparren over een initiatief, waaraan bedrijven kunnen bijdragen? Dan hoor ik graag van je via irene.tendam@economicboardutrecht.nl!

Teken je ook graag het Business Statement Green Recovery? Dat kan nog tot en met 5 september 2020 via deze link.

Irene ten Dam

Irene ten Dam is domeinmanager Groen bij Economic Board Utrecht.

06-33679256 06-33679256