Categorie

'Moedig Voorwaarts'

Voorwoord Get Connected magazine april 2017 (editie 12). Het gehele magazine verschijnt eind maart.

Burgemeester Pieter Broertjes van gemeente Hilversum, ambassadeur voor de Economic Board Utrecht, roept het regelmatig: “moedig voorwaarts”. Als rasoptimist onderstreep ik dit prachtige motto van harte. In deze tijden van polarisatie en dreigend protectionisme kunnen we ons gemakkelijk in de put (laten) praten. Nee; lef en optimisme is ons recept.

En Hilversum zet hiervoor de toon. Zo zijn ze gestart met de aanbesteding voor een smart city innovatieplatform. Het idee is simpel: Hilversum laat alle lantarenpalen “upgraden” naar zeer energiezuinige lichtpunten en intelligente sensoren voor het smartcity netwerk. Hierdoor ontstaat een gemeente dekkend sensornetwerk. Dit netwerk levert data op waarmee inzicht wordt verworven in het functioneren van de stad. Het platform biedt met de data mogelijkheden voor bedrijven om nieuwe innovatieve diensten te ontwikkelen. Van crowdmanagement tot luchtkwaliteit- en hooikoortsalerts en inbraakpreventie. Met waarborg van privacy zijn de mogelijkheden eindeloos. Het initiatief van gemeente Hilversum zal bijdragen aan leefbaarheid, aan innovatie en aan ondernemerschap. En als first-mover biedt deze primeur Hilversum een voorsprong. Hulde.

Lef en optimisme is ons recept

Dit is precies zo’n voorbeeld van een exporteerbare oplossing. Niet alleen het platform, ook de nieuwe diensten. Wereldwijd liggen er grote kansen voor dit soort oplossingen. 30 tot 50 biljoen dollar, dat is hoeveel er volgens berekeningen van de Wereldbank de komende twintig tot dertig jaar geïnvesteerd zal worden in groene en gezonde stedelijke infrastructuur wereldwijd. In Gezond leven in een stedelijke omgeving

Naast Hilversum zien we in de regio nog veel meer voorbeelden van Gezond leven in een stedelijke omgeving die exporteerbaar zijn. Zie bijvoorbeeld onze Gezond stedelijk leven initiatievenkaart met 145 initiatieven. De markt is gigantisch en Utrecht heeft geweldige oplossingen. Er is letterlijk een wereld te winnen. Reden om optimistisch te zijn en met lef en samenwerking deze kansen te pakken. Daarom zetten we meer en meer in op internationalisering.

Ja, gaan voor grensontkennende samenwerking, geen hek om onze regio. Ook al is dat vaak niet de eenvoudigste manier. Neem RegMedXB en Smart Solar Charging, twee prachtige initiatieven met lef. RegmedXB is een samenwerkingsverband dat niet alleen over onze regio-, maar ook over onze landsgrens heengaat. En Smart Solar Charging toonde lef om het grote General Electric en Renault te verleiden in Utrecht te investeren. Dat lukte; Renault investeert met 150 Renault ZOE modellen in onze regio, omdat we het beste living lab ter wereld zijn voor elektrisch vervoer en smart charging.

Ja, gaan voor grensontkennende samenwerking, geen hek om onze regio.

Moedige initiatieven die onze steun verdienen van matchmaking tot financiering. Met als doel dit jaar minimaal 100 miljoen euro aan ontlokte investeringen voor onze groene, gezonde en slimme regio.

Ook vanuit Den Haag verwachten we hiervoor steun. De stemmen zijn nu geteld, de formatie kan beginnen! Op voorhand kunnen we stellen dat de agenda van de EBU in vrijwel alle verkiezingsprogramma’s perfect past en daarmee ongetwijfeld een goede plek zal krijgen in het nieuwe regeerakkoord. Van links tot rechts vraagt aandacht voor de vraagstukken in de zorg, de energietransitie, de razendsnelle digitalisering. Dat voelt als steun voor onze koers om deze maatschappelijke vraagstukken serieus en groots aan te pakken. Niet ieder voor zich, maar collectief en grensontkennend.

Heeft u een groene, gezonde, slimme business case? Bel ons, we gaan graag met u in gesprek over wat wij voor u kunnen doen.

Henk Broeders

Henk Broeders is voorzitter van de Economic Board Utrecht.