Domein
Thema
  • Energiepositief wonen & werken
Initiatief
Categorie

Bouwsector krijgt impuls door Deal Stroomversnelling Koopwoningen

Tijdens de Get Connected ‘Nul-op-de-meter’ bijeenkomst werd het al aangekondigd, maar vandaag 29 september is het zover: bouwbedrijven, makelaars/taxateurs, banken, hypotheekverstrekkers, gemeenten, energiecoöperaties, renovatiewinkels en garantie-instellingen sluiten in Den Haag – in aanwezigheid van minister Stef Blok en Prins Carlos Bourbon de Parme – een superdeal: de Deal Stroomversnelling Koopwoningen.

Door deze Deal kunnen bouwbedrijven de komende jaren volop aan de slag met het installeren van nieuwe daken, zonnepanelen, nieuwe gevels, technische installaties met warmtepompen, keukens en badkamers om het huis ‘nul-op-de-meter’ te maken. Deze Deal geeft honderdduizenden huiseigenaren de kans hun rijtjeswoning compleet en duurzaam te vernieuwen van het geld dat zij normaal gesproken aan de energierekening kwijt zijn.
 
De Deal sluit goed aan bij de wens om Nederland minder afhankelijk te maken van het gas. Én bij het streven om de CO2 uitstoot met minstens 20% terug te brengen voor 2020, zoals premier Rutte liet weten op de onlangs gehouden klimaattop in New York. Mooie woorden die door de Deal Stroomversnelling Koopwoningen worden omgezet in daden; Nederlandse huishoudens kunnen massaal van het gas af en gaan al hun eigen stroom opwekken. Ivo Opstelten, programmaregisseur van de Deal Stroomversnelling Koopwoningen: "Ons aardgas raakt op en we hebben allemaal gemerkt dat je niet afhankelijk wil worden van buitenlands gas voor de verwarming van je huis. Ik ben daarom erg blij met deze Deal."


Tienduizenden banen erbij in bouwsector

Het initiatief, bedacht door Energiesprong, is uniek omdat meer dan 175 partijen de handen ineenslaan om huiseigenaren, de bouwsector en het klimaat een enorm plezier te doen. Een plezier dat betaald wordt vanuit de oude energierekening. Want die verdwijnt na de ‘nul-op-de-meter’ metamorfose. In eerste instantie is de Deal bedoeld bijna 2 miljoen particuliere rijtjeswoningen die gebouwd zijn tussen 1950 en 1980. Gemiddeld hebben deze slecht geïsoleerde huizen een energierekening van €175,- per maand. Door dit bedrag te gebruiken voor de aflossing van een speciaal hiervoor ontwikkelde energie-investeringsregeling, blijven de vaste uitgaven voor de huiseigenaren gelijk.

"Voor de bouw betekent deze Deal tienduizenden banen erbij, dat is goed nieuws", glundert Opstelten. "Het zijn wel andere banen dan gebruikelijk in de bouw. Want gezien de all-in prijs van €45.000,- per vernieuwing, kan de sector deze opdrachtenstroom het beste op een innovatieve, industriële manier aanpakken. Als 95% van het werk in fabrieken plaatsvindt en het werk op de bouwplaats maximaal 10 dagen duurt, valt er goed te verdienen."

Vijftigduizend woningen per jaar

Na een pilot van honderd woningen, komen vanaf 2016 zo'n 50.000 koopwoningen per jaar – in totaal 1,8 miljoen – in aanmerking voor een total make-over. Het is de bedoeling dat de huiseigenaren vanaf 1 januari 2016 kant-en-klare renovatiepakketten kunnen kopen in speciale renovatiewinkels. Uit onderzoek blijkt dat 33% van de woningbezitters nu al grote belangstelling heeft voor het aanbod. Opstelten: "De marketing is in feite al gedaan. Aan bouwers de taak om hier een passend aanbod voor te maken." Om huiseigenaren enthousiast te maken voor de Deal – comfortabel wonen zonder energierekening – is begin 2014 de campagne Ons Huis Verdient Het van start gegaan. Via social media, een website en een gelijknamig tv-programma op RTL4 werden in het eerste halfjaar al circa 2 miljoen mensen bereikt met de boodschap dat wonen zonder energierekening aantrekkelijk, betaalbaar en bereikbaar is voor veel mensen.

Ondersteuners en sympathisanten

Maar liefst 175 partijen zijn betrokken bij de Deal. Behalve de ondertekenaars heeft de Deal een bijzonder breed draagvlak. De Deal wordt ondersteund door het ministerie van BZK en provincies. De lijst van sympathisanten bestaat onder andere uit belangenverenigingen, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en toeleverende industrie.

Irene ten Dam

Irene ten Dam is domeinmanager Groen bij Economic Board Utrecht.

06-33679256 06-33679256