Domeinen
Categorie

Climate Signs versnelt een duurzaam en circulair Nederland met slimme oplossingen in de buitenruimte

 “Samen met gemeenten, provincies, universiteiten, partners en Smart City experts ontwikkelen en testen wij duurzame vernieuwingen in de buitenruimte. Dit doen wij door de levenscyclus van de bestaande infrastructuur te verlengen, deze aan te vullen met slimme oplossingen, de CO2-uitstoot te reduceren en het circulaire productieproces te stimuleren. Door het combineren van ‘signing’ en ‘sensing’ zijn wij in staat de kwaliteit van leven in gemeenschappen te meten, monitoren en verbeteren.”, vertelt Erwin van Dalen, directeur van Climate Signs uit Eemnes.

Veiligheid, duurzaamheid, circulariteit en connectiviteit in één concept

Climate Signs is ontstaan door de vraag van onze klanten naar slimme oplossingen in de buitenruimte. Samen zijn wij tot de conclusie gekomen dat geen enkele stad ‘smart’ is als de oplossingen niet direct bijdragen aan het geluk of de gezondheid van haar inwoners. Het ontbreekt nu vaak nog aan moderne oplossingen in een klassieke markt die gedomineerd wordt door statische systemen, het gebrek aan de inzet van real-time data, vervuilende productieprocessen en levenscycli van materialen die niet passen bij de klimaatdoelstellingen zoals in Parijs geformuleerd. Dit kan én moet anders! Vandaar Climate Signs. Een concept waar wij veiligheid, duurzaamheid, circulariteit en connectiviteit samen brengen tot dé oplossing voor de uitdagingen van vandaag, morgen en overmorgen.

Signing

De oorsprong van van Climate Signs ligt bij Via Van Dalen, een organisatie die al bijna 20 jaar bijdraagt aan het beheer en onderhoud van de Nederlandse buitenruimte. Een van de hoofdactiviteiten van het bedrijf is namelijk het plaatsen, vervangen en onderhouden van verkeersborden. Verkeersborden die qua levensduur, productieproces en functie op dit moment op geen enkele wijze bijdragen aan de klimaatdoelstellingen van het kabinet en provinciale en gemeentelijke besturen. Van Dalen: “Door het introduceren van refurbished en biobased verkeersborden, die geproduceerd worden op basis van restmateriaal vanuit verschillende industrieën, biedt Climate Signs de ultieme kans om de CO2-footprint in hoog tempo te reduceren en de circulariteit te stimuleren en organiseren. Oftewel gegarandeerde kwaliteit zonder enige vorm van toxiciteit. We geven op deze manier een volledig andere invulling aan het begrip signing”.

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de EBU nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste updates en uitnodigingen voor relevante events en bijeenkomsten.

Aanmelden

Sensing

Ondernemer Van Dalen vervolgt zijn verhaal met nog meer waarde die het bedrijf toevoegt: “Steeds vaker zien wij sensoren in de buitenruimte. Enerzijds om verschillende zaken te meten en anderzijds om de verzamelde data te ontsluiten en analyseren als potentiële input voor nieuwe (beleids)keuzes. Naast het meten van onder andere CO2, temperatuur en fijnstof, faciliteren wij ook de connectiviteit tussen objecten en vertalen wij de gegenereerde data naar beleidsrijke informatie die kan dienen als basis voor de beslissingen van morgen en overmorgen. Op deze wijze is een stad in staat om te ‘sensen’ wat de omgeving nodig heeft en kan haar beleid hierop bepalen.

Nieuwe technologieën geven nieuwe kansen, volgens Van Dalen. “Door de introductie van 5G en de ‘Internet of Things’ (IoT) worden wij geconfronteerd met geheel nieuwe kansen en uitdagingen. De datarevolutie voltrekt zich ook in de buitenruimte en Climate Signs heeft als eerste in Nederland de beschikking over IoT sensoren die gekoppeld zijn aan data dashboards. Met een druk op de knop real-time inzicht in de ‘gezondheid’ van je stad of regio. Door het combineren van ‘signing’ en ‘sensing’ introduceren wij een uniek concept dat al voor de officiële lancering aandacht krijgt in China en Scandinavië”.

EBU Blikvanger Via van Dalen

Van pilot naar praktische resultaten

De komende maanden staan in het teken van het organiseren van diverse pilots met gemeenten en provincies. Door aan te sluiten op de klimaatdoelstellingen van het kabinet, provincies en gemeenten wil Climate Signs een zichtbare bijdrage leveren aan het Nederland van de toekomst. Van Dalen: “Een land waar onze kinderen gezond en gelukkig kunnen opgroeien. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is dan ook geen optie, maar de absolute standaard voor Climate Signs. Dat we onze maatschappelijke rol serieus nemen uit zich onder andere door het introduceren van de Climate Signs Academy die wij nu oprichten met verschillende partners. Een (leer)omgeving waar wij de huidige en toekomstige generaties laten zien en ervaren hoe je de Nederlandse buitenruimte kunt verduurzamen, productieprocessen circulair maakt en wat je kunt met de toenemende connectiviteit tussen mensen en objecten. Zie het als een leerschool voor de denkers en de doeners die Nederland nodig heeft op het gebied van het klimaat en State of the Art technologie”.

Voor meer informatie zie: www.climatesigns.nl

EBU Blikvangers

De regio Utrecht kent vele mooie, inspirerende initiatieven die bijdragen aan een groene, gezonde en slimme regio. Onder de noemer EBU Blikvangers delen wij graag deze (succes-) verhalen. Bent of kent u een blikvanger? Mail dan naar research@economicboardutrecht.nl. Bekijk meer blikvangers op de Gezond stedelijk leven initiatievenkaart. 

Gezond Stedelijk Leven initiatievenkaart

Irene ten Dam

Irene ten Dam is domeinmanager Groen bij Economic Board Utrecht.

06-33679256 06-33679256