Domein
Categorie

Closure ontzorgt nabestaanden

Closure is een service die nabestaanden digitaal ondersteunt bij het afronden van abonnementen, contracten en accounts van overledenen. Op het moment dat een persoon overlijdt, kan het lastig zijn voor nabestaanden om dit allemaal af te sluiten. Zij weten immers niet precies waar mensen allemaal geregistreerd staan. Closure neemt dat karwei uit handen.

Wat gebeurt er met je data na je overlijden?

Vrijwel iedereen kent wel iemand die door leeft op Facebook of Linkedin, terwijl diegene er niet meer is. "Voor nabestaanden kost het afronden van social media, maar ook telecom, gas-water-licht, tijdschriften en alle andere abonnementen, contracten en (online) accounts na een overlijden vaak veel tijd. Het gaat gepaard met onnodige kosten en een constante confrontatie met hun verlies. Dat moest anders vonden mijn co-founder en mede econometrist, Graciëlla van Hamersveld, en ik. En zo ontstond Closure.”, aldus Co-founder Chantal van der Velde.

Continu leren, bouwen en meten

“We hebben echt de tijd genomen om heel veel mensen te spreken uit de markt en de doelgroep. Hebben mensen daadwerkelijk dit probleem? Staan ze open voor onze oplossing? Kunnen wij er geld mee verdienen? Zoeken naar de juiste product markt fit betekent veel praten, aanscherpen, finetunen. Je bouwt, leert en meet continue. En zoekt indien nodig nieuwe wegen, nieuwe businessmodellen. Zo bleek in ons geval dat ook bedrijven baat hadden bij onze service in plaats van alleen consumenten. Ook voor hen is het afhandelen van contracten en abonnementen een tijdrovend, kostbaar en vooral delicaat proces, waar regelmatig dingen mis gaan. Juist die bedrijven wilden op dit punt ontzorgd worden. En dat hadden wij in eerste instantie helemaal niet voorzien.”

Toekomstvisie

Closure heeft een duidelijke missie. “Dé nabestaandendesk voor de private sector worden. Een desk die nabestaanden ontzorgt, net als de gemeente dat doet in de publieke sector. Die informeert bij het overlijden van een persoon automatisch andere overheidsinstanties, zoals de Belastingdienst, het UWV, de SVB en Dienst Uitvoering Onderwijs. Wij nemen die rol op ons richting private partijen.”

In juni 2018 is een pilot met twee grote bedrijven en één van de grootste uitvaartverzekeraars van Nederland van start gegaan. Tijdens deze pilot wordt voor zowel nabestaanden als bedrijven de deinst verder gevalideerd en geoptimaliseerd.

Closure won in 2018 de Philips Innovation Award en is in januari 2019 door Sprout genomineerd voor beste Startup van het Jaar.

EBU Blikvangers

De regio Utrecht kent vele mooie, inspirerende initiatieven die bijdragen aan een groene, gezonde en slimme regio. Onder de noemer EBU Blikvangers delen wij graag deze (succes-) verhalen. Bent of kent u een blikvanger? Mail dan naar research@economicboardutrecht.nl Bekijk meer blikvangers op de Gezond stedelijk leven initiatievenkaart. 

Gezond Stedelijk Leven initiatievenkaart

Karen van der Moolen

Karen van der Moolen is domeinmanager Slim bij Economic Board Utrecht.

06-14843018 06-14843018