Domein
Initiatief
Categorie

Coöperatief en actief leren met Luqo

De basis voor goed opgeleide mensen wordt al gelegd op de basisschool. Luqo speelt daar op in. In 2014 al zag Rogier Kauw-A-Tjoe dat de digitalisering in het onderwijs kansen biedt, maar dat de fysieke wereld en sociale aspecten steeds minder aandacht kregen. “Spellen in het onderwijs werken goed, het leren wordt leuker en toegankelijker. Maar wat je ziet is dat kinderen ín hun iPads zitten, afgesloten van de rest van de wereld. Dat is zonde want juist samen kunnen ze veel beter en leuker leren”.

Om tafel voor rekenen, taal, wereldoriëntatie en Design Thinking

Vanuit hartje Utrecht ontwikkelt Kauw-A-Tjoe samen met Brian Diephuis een educatief spellenplatform, waarop kinderen actief en coöperatief leren. Kauw-A-Tjoe legt uit: “Vier kinderen staan om de tafel en spelen educatieve spellen van zo’n 10 minuten per onderwerp. De tafel - of gameconsole - bestaat uit een groot scherm, vier knoppen aan de randen en een camera-arm. Zo bieden we rekenspellen aan, taalspellen en spellen gericht op wereldoriëntatie”. Naast deze spellen wordt ook gericht op 21-eeuwse vaardigheden en is er een Design Thinking toolkit.

Samenwerking van belang voor deze goede resultaten

Het startup-klimaat van Utrecht heeft nog verbeterpunten, volgens Kauw-A-Tjoe. Maar het heeft ook veel voordelen voor EdTech bedrijven, zoals Luqo. Het is dichtbij de HKU en Dutch Game Garden bijvoorbeeld. Ook op andere vlakken is er veel samenwerking. “De inhoud van de spellen bedenken we niet helemaal zelf. Wij zijn industrieel ontwerpers en hebben geen onderwijskundige achtergrond. Toch willen we natuurlijk wel didactisch verantwoorde spellen op de markt brengen. Daarom werken we veel samen met onderwijskundigen. En we testen heel vaak op scholen. Wat mooi is om te zien, is dat de kinderen echt van elkaar leren en bovendien veel plezier hebben. Ze vinden het leren leuker en zijn gemotiveerder. Ze ontdekken samen wat iets is. We geven ze tools en eigenaarschap over hun leerproces. Precies wat we voor ogen hadden dus. En wat ik helemaal mooi vind, is als leerkrachten mij gaan uitleggen waarom Luqo zo goed is voor het onderwijs”.  Dat ze kwaliteit in handen hebben blijkt ook uit de nominaties en awards. Vorig jaar won het bedrijf bijvoorbeeld een Cinekid Gouden Guppy.

Groei en investeerders

Het team bestaat nu uit de twee oprichters, die zich fulltime met Luqo bezig houden. Daarnaast zijn er twee part-timers voor funding en gamedesign. Daarnaast werken de nodige zzpérs en stagiairs mee aan de ontwikkeling van de spellen. “Op dit moment hebben we 23 spellen, maar voor de zomer willen we groeien naar 100 spellen”.  Die spellen zullen niet op de plank blijven liggen. Kauw-A-Tjoe: “We krijgen steeds meer klanten. Elke dag worden nu 17 Luqo’s gebruikt in Nederland. Nu nog in het basisonderwijs, maar ook in het voortgezet onderwijs en het mbo worden we actief.Dat is een logische stap voor ons. Met een iets andere vormgeving komen we al een heel eind”.

Internationaal liggen er ook ambities en kansen: “Het platform is erg visueel. Dat maakt het taalonafhankelijk. Daardoor kan het ook zonder al teveel ingrepen in andere landen worden ingezet. De eerste internationale verkoop heeft al plaatsgevonden. In Londen wordt Luqo nu ook gebruikt. De komende vijf jaar willen we ook actief worden in bijvoorbeeld Scandinavië, Frankrijk en België. Engeland wordt in verband met de Brexit wel spannend. Dat gaan we zien. Internationale groei is voor ons erg belangrijk, omdat het de schaalgrootte geeft die nodig is voor de verkoop van hardware”.  Voor het opschalen is Luqo actief bezig met het aantrekken van investeerders.

EBU Blikvangers

De regio Utrecht kent vele mooie, inspirerende initiatieven die bijdragen aan een groene, gezonde en slimme regio. Onder de noemer EBU Blikvangers delen wij graag deze (succes-) verhalen. Bent of kent u een blikvanger? Mail dan naar research@economicboardutrecht.nl. Bekijk meer blikvangers op de Gezond stedelijk leven initiatievenkaart. 

Gezond Stedelijk Leven initiatievenkaart

Karen van der Moolen

Karen van der Moolen is domeinmanager Slim bij Economic Board Utrecht.

06-14843018 06-14843018