Categorie

Corona Alliantie: ‘Ons doel is om bedrijven verder te helpen’

Lege terrassen, geannuleerde evenementen en gesloten zaken. Het zijn moeilijke tijden voor bedrijven. Veel ondernemers hebben dan ook zorgen. Hoe kan een winkel bijvoorbeeld verantwoord worden heropend en hoe kom je als bedrijf financieel deze crisis door? Voor deze en een heleboel andere vragen kan je als Utrechtse ondernemer terecht bij de Utrecht Region Economische Corona Alliantie (URECA). De alliantie beantwoordt uw vraag of stuurt u door naar de juiste personen om u te helpen. “Ons doel is uiteindelijk om bedrijven verder te helpen”, vertelt projectleider Gert Jan Jansen op de Haar.

Toen de Economic Board Utrecht (EBU) lucht kreeg van de ongekende situatie waar we mee te maken zouden gaan krijgen, staken ze de koppen bij elkaar met verschillende partners in de regio. “De EBU wil juist economische activiteit in de regio stimuleren”, legt Jansen op de Haar uit. “Als iets die activiteit gaat raken, wil je daar wat tegen doen. Het antwoord was: laten we de handen ineen slaan en de ondernemers zo goed en zo kwaad als dat kan helpen.” Zo kreeg URECA vorm: een loket waar ondernemers in de Utrechtse regio terecht kunnen met vragen.

Hoewel er al veel loketten ontwikkeld zijn, hoopt de URECA een overkoepelende vraagbaak te zijn. “Er zijn al veel hulplijnen die antwoord geven op vragen, maar dat zijn vaak specialistische organisaties”, vertelt Jansen op de Haar. “De noodmaatregelen zijn zo snel in elkaar gesleuteld, dat het niet anders kan dan dat er een groep ondernemers is die buiten de boot valt.” Daarom wil de alliantie twee dingen doen: enerzijds vragen van ondernemers aannemen en kijken hoe ze geholpen kunnen worden, en anderzijds geluiden van ondernemers verzamelen en als terugkoppeling aanbieden aan beleidsmakers en politici. “Je hebt bijvoorbeeld bedrijven die binnen één jaar flink gegroeid zijn. Sommige compensatiemaatregelen zijn gebaseerd op de loonsom van vorig jaar”, aldus Jansen op de Haar. “Als de loonsom dit jaar twee keer zo hoog is, heb je weinig aan die regeling.” Dat soort signalen kan de alliantie opvangen. “We willen groepen bedrijven helpen, maar dat begint bij het individuele bedrijf. Iemand moet signaleren wat het probleem is, waarna we binnen de alliantie kunnen nagaan of we dat probleem vaker horen.”

“Ons doel is uiteindelijk om bedrijven verder te helpen”

Gert Jan Jansen op de Haar - projectleider URECA

Dat doet de alliantie gelukkig niet alleen. Naast de EBU en de partners die de alliantie samen hebben opgericht, zijn er veel bedrijven en ZZP’ers die hun hulp aanbieden. “Voor nu is dat ook echt ‘voor het goede doel’. Er worden geen facturen gestuurd”, vertelt Jansen op de Haar. “Van financieel advies tot online marketing: het is echt een breed scala aan bedrijven dat zich heeft gemeld. Vandaag meldde zich nog iemand die veel doet met tentopbouw.”

De crisis vraagt ook om creativiteit als de dreiging van het virus straks op een lager pitje staat. “In het post-coronatijdperk zullen dingen voor een poos anders zijn dan ze waren”, begint Jansen op de Haar. “Een ondernemer vertelde mij dat hij naar de slager wilde, die keurig netjes vakken van anderhalve meter had uitgetekend op de vloer en de stoep. Maar die ondernemer vond zo’n lange rij intimiderend. Voor zo’n slager kan het dan een oplossing zijn om een app te hebben waarmee mensen hun bestelling kunnen doorgeven.” Dan heb je een kortere rij, en steun je de lokale ondernemer, aldus Jansen op de Haar.

Of je een concrete vraag hebt, of alleen even wilt sparren: het gaat erom dat je de vraag stelt. “We gaan niet alles oplossen, maar het begint met een vraag. Schiet die op ons af als je er zelf niet uitkomt. Dat willen we bieden. Dat de ondernemer het gevoel heeft: ik sta er niet alleen voor.”

Dit artikel verscheen eerder in De Utrechtse Internet Courant. 

Over de Utrecht Region Economische Corona Alliantie (URECA)

Bent u ondernemer en heeft u een ondersteuningsvraag als gevolg van de coronamaatregelen? Maar komt u er zelf niet uit en bieden de bestaande regelingen onvoldoende ondersteuning? Neem dan contact met ons op!

URECA is een samenwerking tussen een veelheid aan (regionale) partners. Het gaat hierbij om aanvullende acties, in aansluiting op het landelijke en regionaal bestaande areaal aan steunmaatregelen.

In de Alliantie wordt nu samengewerkt door Rabobanken in Midden Nederland, PWC, DHM Group, StartupUtrecht, VNO-NCW Midden, MKB Midden Nederland, Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM) regio Utrecht (i.o.), gemeenten uit de regio Utrecht, gemeente Hilversum, provincie Utrecht, Utrecht Marketing en Economic Board Utrecht. 

Lees meer

 

Gert Jan Jansen op de Haar

Gert Jan Jansen is projectleider van de Utrecht Region Economische Corona Alliantie (URECA)