Domein
Categorie

De reis zover: Fieldlab Kanaleneiland/ Papendorp

In een samenwerking tussen bedrijven en een wijkcoöperatie wordt in Kanaleneiland en Papendorp een fieldlab ingericht waar Smart City en Smart Health worden gecombineerd. De pas opgerichte wijkcoöperatie en het wijkuitzendbureau werken samen met lokale bedrijven op specifieke vraagstukken als het gaat om werk/inkomen, mobiliteit en vitaliteit.

Aanleiding

In de wijk Kanaleneiland, een wijk met een lage sociaal economische status (SES), is een grotere werkloosheid dan in andere Utrechtse wijken. De wijk is in ontwikkeling en de door bewoners opgerichte wijkcoöperatie heeft aandacht voor onder andere leefbaarheid, veilig en prettig leven en ouder worden. Tegelijkertijd is er op bedrijventerrein Papendorp, dat slechts een brug verwijderd is van Kanaleneiland, veel behoefte aan werknemers. Er zijn vacatures en er is ontwikkeling van nieuwe werkgelegenheid, zoals parkmanagement, groenbeheer, beveiliging. Dat wordt nu nog veel uitbesteed, maar zou door het bedrijventerrein ook in eigen beheer gedaan kunnen worden. Als er mensen zijn om het werk te doen.

Daar komen de twee gebieden bij elkaar. Een samenwerking (die bovendien op initiatief van bewoners is gestart) tussen een lage SES-wijk en een hoogwaardig bedrijventerrein, is uniek. De EBU zag dit in en heeft het initiatief verder gebracht.

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de EBU nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste updates en uitnodigingen voor relevante events en bijeenkomsten.

Aanmelden

De reis zover

De EBU heeft de coöperatie uit de wijk en de bedrijvenvereniging van Papendorp bij elkaar gebracht en heeft gewerkt aan consortiumvorming. Gezamenlijk is een plan ontwikkeld voor verdere samenwerking. Daarbij is het belangrijk dat het niet slechts om een werkgelegenheidsproject gaat. Het gaat om een fieldlab om ervaring op te doen. Een fieldlab waarin naast werkgelegenheid ook vitaliteit, gezondheid en mobiliteit worden meegenomen. Omdat de bewoners vaak geen traditionele diploma’s bezitten, wordt gekeken naar competenties. Dat is nieuw en daarvoor moeten nieuwe beoordelingsmanieren worden ontwikkeld. Daarbij is samenwerking met het ROC Midden Nederland en de Hogeschool Utrecht ook van groot belang. Het samenstellen van het plan kostte ongeveer een jaar. Het plan ligt er, maar het uitvoeren van een dergelijk plan gaat niet vanzelf. Daarvoor is aanjaaggeld nodig en daarom is het plan via de EBU ingediend bij de provincie Utrecht.

En nu?

Zodra het plan met de aangevraagde begroting wordt goedgekeurd door de provincie Utrecht, gaan Kanaleneiland en Papendorp samen aan de slag, in eerste instantie met de reeds betrokken partijen. Het karakter van de samenwerking is open, waardoor nieuwe toetreders ook welkom zijn. De resultaten, zoals businesscase, producten en diensten zullen breed gedeeld worden. Daardoor kan het model ook verder in de regio Utrecht en zelfs daarbuiten worden ingezet in soortgelijke initiatieven.

Na 3 jaar is het project in staat om zonder subsidie te werken omdat a) de gezondheidswinst is aangetoond, waardoor meer afnemers blijven instappen b) het ecosysteem staat, waardoor vraag en aanbod van werk mogelijk is tegen een goed loon c) er verbinding is ontstaan in de stad d) de infrastructuur staat.

Utrecht Region Get Connected jaarcongres 2020

Donderdag 8 oktober tijdens het Utrecht Region Get Connected jaarcongres nemen Nathan Rozema en Mikkel Hofstee je mee in dit initiatief. Bekijk het hieronder terug. 

Aan dit initiatief dragen bij

Business Park Papendorp, Wijkcoöperatie Kanaleneiland, EBU, LiV Utrecht, ROC Midden Nederland, Hogeschool Utrecht en Blue Office.

Wilt u hierover in contact komen?

Dat kan! Neem via jelle.vanderweijde@economicboardutrecht.nl of 06-47556548 contact op met Jelle van der Weijde, domeinmanager Gezond bij de EBU. 

Jelle van der Weijde

Jelle van der Weijde is domeinmanager Gezond bij Economic Board Utrecht

06-47556548 06-47556548