De reis zover: RAPID Health

Het Utrecht Region RAPID Health programma is een regionaal acceleratieprogramma voor innovatie en development, gericht op de internationale verbinding van startups met het Utrechtse regionale gezondheidsecosysteem. Er zijn veel innovaties voor de gezondheidszorg wereldwijd, maar zij krijgen lastig toegang tot de Utrechtse gezondheidszorgmarkt. In een bootcamp van vier weken komen internationale startups naar Utrecht en krijgen zij een gedegen introductie in het ecosysteem van de gezondheidszorg in de regio Utrecht.

Aanleiding

Voor het Nederlandse bedrijfsleven bestaan er al verschillende incubatieprogramma’s. Voor zelfmanagement in de zorg is er bijvoorbeeld Uzelf, maar ook het UtrechtINC programma. Voor buitenlandse bedrijven, gericht op gezondheidszorg, zijn die er nog onvoldoende. Tegelijkertijd zijn er in de Utrechtse regio uitdagingen in de zorg, waarvoor tot nu toe geen partij de handschoen wil of kan oppakken, om medisch technologische oplossingen te ontwikkelen.

Het RAPID Health programma zorgt voor een betere soft landing voor internationale bedrijven die deze uitdagingen wel kunnen en willen oppakken met hun producten of diensten. Want de Nederlandse gezondheidszorg en de cultuur zijn nu eenmaal anders dan bijvoorbeeld in Azië. Oplossingen zijn bijvoorbeeld: matrassen met sensoren voor verpleeghuizen, apparatuur voor vroege diagnose van beroertes voor eerste hulp, thuis meten van bloed in de ontlasting.

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de EBU nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste updates en uitnodigingen voor relevante events en bijeenkomsten.

Aanmelden

De reis zover

EBU heeft in samenwerking met Trade & Invest de banden die er al waren met Taiwan verstevigd en werkt samen met Taiwan Global Network (TGN) en het Ministry of Science and Technology (MOST) in Taiwan. Startups doorlopen in Taiwan al een programma en alleen een selectie van bedrijven komt in aanmerking om naar Utrecht te komen. Er is een uitgebreide gapanalyse gemaakt van welke uitdagingen nu nog niet worden opgepakt. Met deze vorm van vraagbundeling zijn Taiwanese startups geselecteerd om in Utrecht aan de slag te gaan. Zes van deze bedrijven zijn vier weken lang naar Utrecht gekomen en kregen toegang tot launching customers, bezochten onder andere het UMCU en Careyn, luisterden naar key opinion leaders in de regio, bezochten Thinc!, UCIB, kregen inzicht in de juridische kaders voor medische toepassingen in Nederland, er was matchmaking en als toegift een module: how to deal with the Dutch. Alle zes waren succesvol en krijgen een vorm van opvolging in Utrecht (investeerder, proeftuin, pilot etc.).

En nu?

Vier van de zes partijen gaan gebruik maken van het RAPID Health Advanced programma in 2020 en er komen ook weer twee nieuwe rondes van het programma. In 2020 blijft de samenwerking ook niet beperkt tot Taiwan, maar zal er ook gewerkt worden met Duitsland, Scandinavië, Verenigd Koninkrijk en Thailand. In die landen wordt gezocht naar partijen die de selectierol vertolken in het land zelf (zoals MOST in Taiwan).

Ook Nederlandse bedrijven die hun producten of diensten willen valideren in de regio Utrecht zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan het programma. Partijen die vanuit de regio Utrecht willen meedoen aan de vraagbundeling om te bepalen waar de vraag ligt en waar de oplossingen niet uit Nederland komen, zijn van harte welkom!

Aan dit initiatief dragen bij:

Vooralsnog: EBU, Trade & Invest, TGN, MOST en verschillende partijen uit het gezondheidszorgecosysteem in de regio, zoals Careyn, Saltro en UMCU. Maar de samenwerking is afhankelijk van de vraag en het land waarmee wordt samengewerkt in 2020.

Wilt u hierover in contact komen?

Dat kan! Neem via jelle.vanderweijde@economicboardutrecht.nl of 06-47556548 contact op met Jelle van der Weijde, domeinmanager Gezond bij de EBU. 

Jelle van der Weijde

Jelle van der Weijde is domeinmanager Gezond bij Economic Board Utrecht

06-47556548 06-47556548