Domein
Thema
  • Energiepositief wonen & werken
Categorie

De reis zover: Smart Solar Charging

De stad Utrecht wil voor 2030 alle woningen van het aardgas af hebben en alle auto’s uitstootvrij maken voor een betere leefbaarheid in de stad. Tegelijkertijd worden de komende elf jaar 44.000 nieuwe energiezuinige woningen gebouwd in Utrecht. Daarvoor is een nieuw energiesysteem nodig waarin zonne-energie, elektrische auto’s en batterijen een belangrijke rol gaan spelen. De partners van Smart Solar Charging werken elke dag aan de realisatie hiervan. Wat zich eerst bewezen heeft in één Utrechtse wijk, wordt nu uitgerold door de hele regio Utrecht.

Aanleiding

De bidirectionele Smart Solar Charging laadpunten maken het mogelijk om batterijen van elektrische voertuigen niet alleen te laden, maar ook te ontladen. Zonne-energie die overdag is opgeslagen in de accu’s kan daardoor ’s avonds worden gebruikt in de gebouwen. Hierdoor wordt de duurzaam opgewekte energie maximaal benut: de dynamische laadinfrastructuur gaat efficiënt om met duurzame zon- en windenergie en optimaliseert de laadkosten voor alle betrokkenen.

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de EBU nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste updates en uitnodigingen voor relevante events en bijeenkomsten.

Aanmelden


De reis zover

Tien jaar geleden werd op de Parkschool in Utrecht de eerste zonnecentrale van LomboXnet in gebruik genomen. Vele mijlpalen volgden: de eerste openbare zonnelaadpaal van Nederland, de eerste openbare terugleverlaadpaal ter wereld, tienduizend zonnepanelen op vijfentwintig daken en de start van We Drive Solar, dat abonnementen voor deelauto’s aanbiedt. De kansen zijn volledig benut, voor zover mogelijk bij het bestaande marktmodel. Plotselinge energiebelasting op opwek van zonne-energie door scholen (achter de meter), de huidige salderingsregeling waardoor er geen businesscase is voor opslag, dubbele energiebelasting bij het laden en ontladen van auto’s, de huidige rol van de netbeheerder waardoor deze niet mag handelen in flexibiliteit: LomboXnet-eigenaar en duurzaam ondernemer Robin Berg is het allemaal tegengekomen.

En nu?

De ontwikkeling en uitrol gaan verder. Zo onthulde Koning Willem-Alexander op 21 maart de wereldprimeur van dit duurzame energie- en mobiliteitssysteem in de proeftuin in de Utrechtse woonwijk Lombok. In totaal worden er vijf proeftuinen ingericht in de regio; Lombok, Houten, Utrecht Science Park, Stationsgebied Utrecht, Driebergen-Zeist. In 2020 worden er 200 bi-directionele laadpalen geplaatst en wordt een groot aantal We Drive Solar-auto’s bijgeplaatst. Wilt u ook meedoen met het energie- en mobiliteitsysteem van de toekomst? Laat het ons weten.

Aan dit initiatief dragen bij:

LomboXnet, Utrecht Sustainability Institute, Last Mile Solutions, We Drive Solar, New Solar, Jedlix, Stedin, Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, gemeente Utrecht, gemeente Houten, gemeente Utrechtse Heuvelrug, Renault, Provincie Utrecht, Triodos, Economic Board Utrecht. Het project Smart Solar Charging is mede mogelijk gemaakt dankzij het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO)Kansen voor West II.

Wilt u hierover in contact komen?

Dat kan! Neem via irene.tendam@economicboardutrecht.nl of 06-33679256 contact op met Irene ten Dam, domeinmanager Groen bij de EBU. 

Irene ten Dam

Irene ten Dam is domeinmanager Groen bij Economic Board Utrecht.

06-33679256 06-33679256