Domein
Initiatief
Categorie

DialogueTrainer traint gespreksvaardigheden via scenario’s

Communicatie, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg of dienstverlening, verloopt niet altijd vlekkeloos. Door professionals gesprekken online te laten oefenen kunnen de uiteindelijke face to face gesprekken prettiger en efficiënter verlopen. Dat oefenen kan met de software en content van het Utrechtse DialogueTrainer. De gebruikers zijn onder andere studenten, zorgprofessionals, gevangenbewaarders, call center medewerkers en sinds kort kunnen zelfs patiënten aan de slag met de online gespreksscenario’s. Oprichter Michiel Hulsbergen aan het woord.

Op het platform zijn diverse virtuele gesprekspartners te vinden, waarmee een speler in gesprek gaat. Dat doet hij door te kiezen uit verschillende antwoordopties. Elk gekozen antwoord zorgt voor een specifieke reactie van de virtuele gesprekspartner in de vorm van een emotionele gezichtsuitdrukking en een uitspraak. De effectiviteit van de communicatie wordt bepaald door de keuzes van de speler. Het systeem registreert elke keuze en toont desgewenst scores en feedback.

Vier sectoren bediend met een op wetenschap gebaseerde innovatie

DialogueTrainer is – met een groeiend aantal mensen – actief in vier sectoren: zorg, onderwijs, rijksoverheid en het bedrijfsleven. Dat is breed en dat hebben we bewust zo gekozen. Binnen het onderwijs kunnen we bijvoorbeeld grote groepen studenten betrekken en het materiaal valideren. In de zorg blijkt het materiaal erg aan te spreken en in het gevangeniswezen zorgen de speelbare cases dat de kennis meer verspreid wordt binnen de organisatie. Van de commerciële sector verwachten we de komende tijd veel”. De eigen organisatie noemt Hulsbergen een ‘natuurlijke organisatie’: “Beslissingen nemen we niet op basis van positie, maar op basis van goede informatie; iedereen speekt zich uit als iets opvalt of niet werkt. En we leren veel van elkaar. Werk wordt daar alleen maar leuker door”.

De Oefendokter

Met een door EIT Digital gefinancierd project kunnen we ook verder Europa in in de zorg. Met De Oefendokter willen we gesprekken tweezijdig verbeteren. Zowel de arts als de patiënt leren bijvoorbeeld wat de doelen en subdoelen van een gesprek zijn. In Edinburgh en Boekarest wordt nu al deelgenomen aan het project en ook vanuit Ierland is er interesse”. Een gratis demo is hier te spelen. Hulsbergen: ”Die demoversie doet al veel. Bij een uitgebreide variant zetten zorgorganisaties de tool in, in combinatie met andere interventies. Als we bewijzen dat dit impact heeft, verwachten we verzekeraars mee te krijgen om te financieren, zodat het nog breder beschikbaar komt. Dat is onze missie. In een breder project, met financiering van het Agis Innovatiefonds, zijn we nu bezig met de ontwikkeling van drie modules voor een brede groep zorgprofessionals. Dat zou zelfmanagement, shared decision making, samenwerkingsvaardigheden of ‘grenzen aangeven’ kunnen worden. We zoeken hier overigens professionals voor die aan de ontwikkeling willen bijdragen”.

Een gezond bedrijf met wetenschap in het DNA

“Ons bedrijf komt voort uit een project op de Universiteit Utrecht vanaf 2012. Eerder verbaasde het me soms dat we nog niet links of rechts zijn ingehaald. Maar blijkbaar is wat we zowel technologisch – een player en editor – als sociaalwetenschappelijk – steeds beter gevalideerde content – doen, nog steeds echt innovatief. Wetenschap waar de maatschappij direct iets aan heeft zit in ons DNA, waarbij we steeds grondig toetsen en valideren, zoals dat bij ‘LEAN’ startups en scaleups gebruikelijk is. We hebben een ideële doelstelling, in de zin dat we kennis willen ontwikkelen, maar we zijn boven alles een gezond bedrijf. Dat kan goed samen gaan. We hebben ook een mooie combinatie aan investeerders, waarin zowel het commerciële als wetenschappelijke naar voren komen: Kenneth Smit en Universiteit Utrecht. Hulsbergen besluit zijn enthousiaste verhaal met: “Er zit veel bevlogenheid in DialogueTrainer”.

De Academic Startup Competition 

DialogueTrainer neemt deel aan de Academic Startup Competition 2019. De Academic Startup Competition daagt universiteiten en wetenschappelijke instellingen uit om hun beste spin-off startups te nomineren en mee te doen in de strijd voor een plek in de top 10 Nederlandse baanbrekende innovaties uit de wetenschap. Wetenschap en ondernemerschap komen samen in deze academische startups. De competitie draagt bij aan de nationale inspanningen voor een betere vertaling van excellente wetenschap naar maatschappelijke impact. De 10 beste academische startups krijgen de kans om zichzelf te presenteren op de Global Entrepreneurship Summit GES 2019.
 

EBU Blikvangers

De regio Utrecht kent vele mooie, inspirerende initiatieven die bijdragen aan een groene, gezonde en slimme regio. Onder de noemer EBU Blikvangers delen wij graag deze (succes-) verhalen. Bent of kent u een blikvanger? Mail dan naar research@economicboardutrecht.nl. Bekijk meer blikvangers op de Gezond stedelijk leven initiatievenkaart. 

Gezond Stedelijk Leven initiatievenkaart

Karen van der Moolen

Karen van der Moolen is domeinmanager Slim bij Economic Board Utrecht.

06-14843018 06-14843018