Domeinen
Categorie

Drie Groen Gezond Slim fonds bijdragen toegekend

Sustainer Homes, Wocozon en Olivery ontvangen een bijdrage uit het Groen Gezond Slim fonds. Tijdens het Get Connected jaarcongres op 11 oktober in de Climate Planet Utrecht presenteerden zij hun initiatieven aan het netwerk van de Economic Board Utrecht.

Sustainer Homes

Gebouwen zijn verantwoordelijk voor ruim één derde van de wereldwijde CO2 uitstoot. Sustainer Homes is opgericht vanuit de overtuiging dat de oude manier van bouwen niet langer kan. Duurzamere, flexibelere en toegankelijkere architectuur, dat is nodig volgens Sustainer Homes om de stedelijke omgeving gezond en leefbaar te houden.

Alle Sustainer Homes zijn minimaal energieneutraal en wekken energie op met standaard inbegrepen zonnepanelen. Daarnaast bestaan de woningen uit een uniek bouwsysteem, bestaande uit modules; bouwstenen waarmee vrijwel elk gebouw kan worden gerealiseerd. Een bekend en zichtbaar voorbeeld van Sustainer Homes is het Rabo Groenhuis; de demowoning op het Jaarbeursplein.

De bijdrage uit het Groen Gezond Slim fonds stelt Sustainer Homes in staat om hun bouwsysteem verder door te ontwikkelen. Dat betekent nog meer geautomatiseerd werken, de hoeveelheid hout met 30% verminderen, de samenwerking met nieuwe architecten en aannemers vereenvoudigen. Ook gaat Sustainer Homes meer proposities ontwikkelen voor meer markten en doelgroepen, alsook internationaal op de Duitse markt.

Met ruim 70 betalende klanten en bijna een woning per week laten we zien dat moderne ontwerpsoftware en productietechnieken ons in staat stellen om duurzamer en sneller comfortabele droomhuizen op maat te bouwen.

Gert van Vugt, CEO Sustainer Homes

Wocozon

De stichting Wocozon is geen onbekende van de Economic Board Utrecht en is reeds in haar opstartfase gefaciliteerd door het Energiefonds Utrecht.  Inmiddels is het een snelgroeiende organisatie die Woningcorporaties steeds meer helpt om hun bezit te verduurzamen met zonnepanelen en hun huurders daarvan financieel laat profiteren. Met het Groen, Gezond en Slim Fonds van de Economic Board Utrecht kan Wocozon nu verder uitbreiden en een volgende opschalingsstap tot stand brengen.

Wocozon is de grootse (non-profit) organisatie van en voor woningcorporaties in Nederland op gebied van zonnepanelen voor huurders en biedt corporaties onder meer de keuze de gehele financieringslast over te nemen. Zo worden de zonnepanelen voor de corporatie off-balance gefinancierd en betalen huurders alleen voor een opgewekte en gebruikte kWh. Daar heeft Wocozon als enige in Nederland een ruling voor van de belastingdienst.

Wocozon maakt momenteel een sterke groei door met als gevolg dat zij veel moet investeren in nieuwe systemen. Binnen de Provincie Utrecht werkt Wocozon inmiddels samen met 6 woningcorporaties en verder nog met 15 andere woningcorporaties verspreid over heel Nederland. Afgelopen zomer is Wocozon daarmee de grens van 100.000 woningen gepasseerd. De ambitie is om in 2025 vijf procent van alle sociale huurwoningen in Nederland te hebben voorzien van zonnepanelen. Dat zijn ca. 120 duizend woningen met samen 1 miljoen zonnepanelen. De crowdfunding campagne en aanvullende lening uit het Groen Gezond Slim fonds dragen hieraan bij.

Artikel gaat verder onder foto

Olivery

Olivery is een innovatieve startup die door toepassing van Internet of Things een nieuwe weg inslaat in de wereldmarkt van olijfolie. De Smart Bottle houdt middels een chip bij hoeveel olijfolie er nog in de fles zit en levert nieuwe olijfolie door de brievenbus.

Met de nieuwe techniek gaat Olivery net een stap verder dan bestaande subscription diensten. Er wordt alleen nieuwe olijfolie geleverd, als de huidige voorraad écht bijna op is. Ook gaat de ontzorging nog een stap verder door volledige automatisering. Tot slot introduceert Olivery een nieuwe vorm van verpakken. De recyclebare verpakking van de navulling past door de brievenbus, waardoor de gebruiker niet thuis hoeft te zijn om de navulling te ontvangen. De Olivery Refill fles zelf bevat ook unieke eigenschappen waardoor de kwaliteit van de olijfolie niet afneemt tijdens het bewaren.

De bijdrage uit het Groen Gezond Slim fonds als aanvulling op de crowdfunding campagne van Olivery, stelt de startup in staat deze nieuwe techniek te ontwikkelen en op de markt te brengen, inclusief bijbehorende app. Door in te spelen op de consumptie van olijfolie, e-commerce, en natuurlijke voeding, verwacht Olivery hiermee zowel in de Nederlandse als de Europese markt een behoorlijk marktaandeel te kunnen opbouwen. Hierbij werkt Olivery onder meer samen met PostNL.

Stef Röell

Stef Röell is binnen Economic Board Utrecht verantwoordelijk voor de financiële instrumenten.

06-11866643 06-11866643