Domein
Categorie

Eerste Bouwkringloop KLUS opent in Kringloop Amersfoort

Om de enorme verspilling van bouwmateriaal en CO2 uitstoot te beperken is een nieuw concept gestart: de Bouwkringloop. Hiermee kunnen bouwmaterialen worden ‘gered’ uit de afvalcontainer bij de aannemer en de sloper, en verkocht aan particulieren die hiermee goedkoop kunnen klussen. Een mooi voorbeeld van een nieuw project in het kader van de circulaire economie.

De eerste winkel volgens het gloednieuwe concept Bouwkringloop wordt 15 december geopend in kringloop Amersfoort, onder de naam KLUS. Hier worden nieuwe en herbruikbare bouwmaterialen van bedrijven en particulieren ingezameld en weer verkocht in een apart ingerichte afdeling van kringloop Amersfoort. Alle klussers kunnen hier goedkoop goed bouwmateriaal kopen.

CO2 besparing

Goede spullen hoeven niet meer weggegooid te worden. Het milieu wordt gespaard: tot 80% CO2 besparing is mogelijk door gebruikte materialen opnieuw te gebruiken en de bouwafvalstroom - 40% van de totale afvalstroom in Nederland - neemt af. Daarnaast ontstaat nieuw werk voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, zoals stages, re-integratie en dagbesteding.

Samenwerking

KLUS is het eerste resultaat van de samenwerking tussen Stichting Kringloopcentrum Amersfoort-Leusden (KCAL) en De Bouwkringloop, en mede mogelijk gemaakt door het Toekomstfonds van de gemeente Amersfoort. Het idee voor het concept De Bouwkringloop komt van Amersfoorters Bas Slager en Gijsbert Jansen, zij zijn al een paar jaar bezig in de bouw om meer bouwmateriaal ‘circulair’ te gebruiken in nieuwbouwprojecten. “Het Kringloopcentrum investeert in de realisatie van de winkel en De Bouwkringloop organiseert vanuit de professionele bouwers en slopers dat materialen gered worden”, aldus Jansen.

Het Kringloopcentrum heeft afgelopen periode geïnvesteerd in uitbreiding en verbouwing van de Amersfoortse winkel, waarbij zowel winkelruimte als magazijn zijn uitgebreid. In de nieuwe ruimte is ‘KLUS de bouwkringloop’ gevestigd. De bouwkringloop wordt de plek waar doe-het-zelvers en (klus)aannemers eerst naartoe gaan voordat ze een bezoek brengen aan een reguliere bouwmarkt.

Het assortiment

Er zijn al veel materialen ingezameld: deuren, ramen, planken, balken, bakstenen, tegels en platen. Het assortiment wordt zorgvuldig samengesteld, zodat de klanten een zo breed mogelijk pakket producten kunnen vinden. Mieke Bleij, directeur KCAL: ,,Wij recyclen graag zoveel mogelijk producten, daarom zijn er een paar vuistregels om dat goed te kunnen doen: twee mensen kunnen het dragen, kleiner dan 2x3 meter, niet kapot en alles wat je zelf hier zou willen kopen”.

Uitbreiding

De Bouwkringloop kan volgend jaar in meerdere gemeenten volgens een soortgelijke aanpak worden opgestart door het team van de Bouwkringloop, De opgedane ervaringen uit Amersfoort kunnen direct worden gebruikt. In Hilversum is de Hilversum100 Circular Challenge gewonnen, waardoor ook een start kan worden gemaakt met de Hilversumse Bouwkringloop.

Opening

De opening van KLUS is op vrijdag 15 december om 13.00 uur. Wethouder Menno Tigelaar verzorgt  het openingswoord. 

EBU Blikvangers

De regio Utrecht kent vele mooie, inspirerende initiatieven die bijdragen aan een groene, gezonde en slimme regio. Onder de noemer EBU Blikvangers delen wij graag deze (succes-) verhalen. Bent of kent u een blikvanger? Mail dan naar info@economicboardutrecht.nl.

Irene ten Dam

Irene ten Dam is domeinmanager Groen bij Economic Board Utrecht.

06-33679256 06-33679256