Domein
Initiatief
Categorie

eHealth in Utrecht: niet de techniek maar de gebruiker centraal

Lang niet alle ideeën voor eHealth zelfzorg in de regio Utrecht bereiken de inwoners. Hoe komt dat? Wat kunnen we daaraan doen? Vanaf het allereerste moment de gebruiker betrekken bij de innovatie. Dat was een vaak gehoord antwoord op dinsdagmiddag 24 januari 2017 tijdens de bijeenkomst ‘Succesvol innoveren van eHealth’ van Uzelf.

Met de juiste kennis, vaardigheden én motivatie kunnen wij zelf de kwaliteit en lengte van ons leven beïnvloeden. Het is die gedachte die Uzelf drijft om ondernemers, onderzoekers, zorgverleners, inwoners, financiers en beleidsmakers uit de Utrechtse regio met elkaar te verbinden. Om samen innovatieve ideeën te realiseren. Vernieuwingen die elke Utrechter de mogelijkheid bieden om eigen regie te voeren over zijn of haar gezondheid.

Aansluiten bij de vraag

Ronald Friele, adjunct directeur van NIVEL benadrukte dat het niet gaat niet om de techniek alleen bij succesvolle ontwikkeling van zorginnovaties. Het gaat om productieve netwerken en het gaat om het aansluiten bij de vraag.

Maarten van Leeuwen, adviseur bij Ondernemend Nederland, deelde resultaten uit een zeer recente analyse van het innovatieproces rond zelfmanagement. Uit die analyse blijkt wat een vernieuwing kan tegenhouden. Kennis uitwisselen maakt bijvoorbeeld deel uit van het innovatieproces. Maar bij een kortstondige samenwerking komt er helemaal geen kennisuitwisseling op gang. Ook zit er nog een belangrijke belemmering in de markt. Een zelfzorginnovatie is gebaat bij een markt die gezondheid centraal stelt. Ons zorgstelsel draait echter nog vooral om beter maken wat ziek is en herstellen wat kapot is. Ook dat belemmert succesvolle ontwikkeling van zelfmanagement innovaties.

Succesvolle ontwikkeling zorginnovaties

Voor een succesvolle ontwikkeling van zorginnovatie spelen vragen als:

  • hoe sluit de innovatie het beste aan bij de eindgebruiker?
  • wat is een goed business model voor dit product?
  • wie financiert?
  • wie zet het product op de markt?

Concrete hulpvraag Healthcoin

Lennard van de Poel van Healthcoin legde 24 januari een concrete hulpvraag bij het aanwezige publiek. Hij is op zoek naar financiers, inwisselpunten voor de healthcoins in gemeenten en koppelingen aan eHealth-oplossingen zoals de ‘fit bit’. Tijdens de sessie kwamen hiervoor de eerste verbindingen tot stand, bijvoorbeeld in de vorm van toegang tot doelgroepen via de gemeente Utrecht en kennismaking met een diagnose-voeding-gezondheidsprogramma van de EBU.

eHealth week

De bijeenkomst ‘Succesvol innoveren van eHealth’ vormde een onderdeel van de middag ‘eHealth in Utrecht - de betekenis voor onderwijs en MKB’ tijdens de nationale eHealth-week. Meer informatie over Uzelf, haar werkwijze en haar partners: www.uzelf.org.

Jelle van der Weijde

Jelle van der Weijde is domeinmanager Gezond bij Economic Board Utrecht

06-47556548 06-47556548