Domeinen
Thema
  • Life Sciences
Categorie

Elevate Health: academic partner in online learning

Elevate Health begon als een idee binnen de divisie Julius Centrum van het UMC Utrecht en is als spin-off uitgegroeid naar een bedrijf dat ruim 10.000 zorgprofessionals wereldwijd opleidt in een eigen digitale leeromgeving. Sietske Zagers, managing director legt uit: “Elevate Health biedt online en blended leeroplossingen, gericht op medische professionals en onderzoekers binnen de life sciences. Het bedrijf is in 5 jaar tijd gegroeid als academic start-up tot een solide scale-up met maatschappelijke impact.”

Kennisvalorisatie vanuit Utrecht

Zagers gaat verder in op het ontstaan van het bedrijf: “Hoogleraar Rick Grobbee raakte geïnspireerd in Mexico door TecVirtual van Monterrey Institute of Technology en dacht: dat moeten we ook hebben vanuit Utrecht. We hebben kwalitatief hoogwaardige masterprogramma’s en cursussen, die we zo voor een internationaal publiek toegankelijk kunnen maken, zonder de hele wereld over te hoeven reizen. Vanuit een project bij het UMCU is het een BV geworden. Dat gaf voordelen, want het ondernemerschap stimuleert het uitwerken van duurzame businessmodellen voor kennisvalorisatie. Dat draagt bij aan de  maatschappelijke impact vanuit de kennisinstellingen.

Gezondheidsverschillen wereldwijd verkleinen

De missie van Elevate Health is om de gezondheidsverschillen wereldwijd te verkleinen: “We willen zoveel mogelijk professionals in de medische sector opleiden met kennis die over de hele wereld gedeeld kan worden, met goed doordachte en geteste programma’s.. De cursussen zijn interactief, met veel persoonlijke aandacht en flexibiliteit voor de deelnemers. worden .. In de cursus wordt contact tussen medestudenten, de experts en zogenaamde e-moderator gestimuleerd. Dat draagt bij aan een hoger slagingspercentage.”.

Het belang van Publiek Private Samenwerking

Niet alleen over de concepten, ook over de businessmodellen is goed nagedacht.: “Elevate Health heeft grofweg drie bronnen van inkomsten. De eerste categorie is de B2C markt. We bieden door de Universiteit Utrecht geaccrediteerde cursussen en zelfs een hele online master aan, waarvoor studenten een fee betalen. Voor de B2B markt maken we in opdracht van bedrijven maatwerk programma’s. De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) is bijvoorbeeld één van onze grote opdrachtgevers. Ten slotte zijn we partner in verschillende internationale consortia, zoals Horizon 2020 en Erasmus+-programma’s, mede gefinancierd door de Europese Unie. Wij geloven erg in de kracht van Publiek Private Samenwerking. Als MKB-bedrijf kun je echt waarde toevoegen en helpen een programma op lange termijn in de lucht te houden. De , inhoudelijke experts vanuit de academie kunnen zich concentreren op de inhoud en wij regelen alles eromheen, zoals hosting, support en updates”.

Innovatie en internationale ambitie

Elevate Health is op verschillende manieren met de toekomst bezig. Zagers: “Onze R&D activiteiten richten zich op onderwijsinnovatie, zoals het verder automatiseren van verschillende taken in onze leeromgeving. We zijn bijvoorbeeld bezig met het onderzoeken van de mogelijkheden van een Edubot, op basis learning analytics en door de inzet van artificial intelligence (AI).”.
Daarnaast maakt het bedrijf stappen op het internationale vlak: “We zijn al partner in 15 internationale consortia, en daarnaast hebben we al een bereik van 70 landen met onze cursussen. Die global impact vergroten we graag.  In juli gaan we met een handelsmissie van het ministerie van Buitenlandse Zaken naar Kenia, georganiseerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het doel is het opzetten van een train-de-trainer programma in het kader van capacity building. Er is daarvoor al een samenwerkingsovereenkomst getekend met Amref Health Africa. In Azië loopt er een concreet project met diverse universiteiten uit Indonesië, met wie er gesproken wordt over het opzetten van een hub in Jakarta.”.

De meerwaarde van challenges

Op 14 mei mocht Elevate Health pitchen tijdens de Academic Startup Challenge. Zagers zegt over die ervaring: “Challenges, zoals de Academic Startup Competition zijn heel nuttig en leerzaam. Of je nu wint of niet. Ook al hebben we inmiddels de eerste vijf kritische jaren als start-up overleefd en is het break-even punt bereikt, juist in de volgende fase als scale-up is het de kunst verder door te groeien. Daarvoor moet je elke dag scherp blijven, leren van je fouten en het beter doen dan gisteren. Juist jonge ondernemers moeten blijven leren en deelname aan zo’n challenge helpt daarbij. ”.

De Academic Startup Competition 

De Academic Startup Competition daagt universiteiten en wetenschappelijke instellingen uit
om hun beste spin-off startups te nomineren en mee te doen in de strijd voor een plek in de top 10 Nederlandse baanbrekende innovaties uit de wetenschap. 
Wetenschap en ondernemerschap komen samen in deze academische startups. De competitie draagt bij aan de nationale inspanningen voor een betere vertaling van excellente wetenschap naar maatschappelijke impact. De 10 beste academische startups krijgen de kans om zichzelf te presenteren op de Global Entrepreneurship Summit GES 2019.

EBU Blikvangers

De regio Utrecht kent vele mooie, inspirerende initiatieven die bijdragen aan een groene, gezonde en slimme regio. Onder de noemer EBU Blikvangers delen wij graag deze (succes-) verhalen. Bent of kent u een blikvanger? Mail dan naar research@economicboardutrecht.nl. Bekijk meer blikvangers op de Gezond stedelijk leven initiatievenkaart. 

Gezond Stedelijk Leven initiatievenkaart

 

Freek van Muiswinkel

Freek van Muiswinkel is domeinmanager Gezond Life Sciences bij Economic Board Utrecht.

06-46614060 06-46614060