Domeinen
Categorie

Energyworx verwerkt Big Data uit Slimme meters (en meer)

Energyworx maakt sinds 2012 een behoorlijke groei door. Ook internationaal heeft de speler op de energiemarkt klanten. Maar wat doet het bedrijf uit Houten precies? Oprichter Edwin Poot legt uit: “Energyworx houdt zich op een innovatieve manier bezig met meetdata in en om het elektriciteitsgrid en kort gezegd helpen we energiebedrijven bij het vinden van waarde in data”.

De intelligente backbone van de keten

Poot vervolgt: “Er komt steeds meer data bij door sensoren en slimme meters. Tegelijkertijd wordt sturing op het net en planning belangrijker. Zeker met het steeds groter wordende aantal zonnepanelen en laadpalen. Die data wordt ten eerste niet centraal, maar lokaal opgewekt en verbruikt en ten tweede is het aanbod van elektriciteit niet altijd hetzelfde. De zon schijnt namelijk niet altijd even veel. Het analyseren van data uit sensoren en meters biedt veel kansen. Als je bijvoorbeeld kunt voorspellen hoeveel energie op een bepaald moment op een bepaalde plek nodig of juist óver is, kun je efficiënter en goedkoper energie leveren. Energyworx heeft slimme modellen ontwikkeld voor het voorspellen. We zijn eigenlijk de intelligente backbone van de keten, die grote hoeveelheden data kan verwerken”.

MIT-regeling voor haalbaarheidsonderzoek: heel belangrijk voor voorloper

In 2015 én 2017 kreeg Energyworx een bijdrage vanuit de MIT-regeling voor een haalbaarheidsonderzoek. Poot: ”Dit soort subsidies zijn voor ons heel belangrijk. Haalbaarheidsstudies zijn onmisbaar in de innovatiecyclus. Maar omdat we zover voorop lopen, moeten we echt alles zelf onderzoeken en ontwikkelen. Dat kost veel tijd en geld. Met een dergelijke bijdrage kunnen we die tijd en investering beter aan. Het is ook een vrij makkelijke subsidie voor innovatie, zonder al te veel administratieve rompslomp”.
 

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de EBU nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste updates en uitnodigingen voor relevante events en bijeenkomsten.

Aanmelden


Wat er precies bereikt is met de regeling, is volgens Poot heel duidelijk: “In 2015 keken we naar microgrids. Daarmee liepen we wel erg ver vooruit. De markt, van energiebedrijven tot aan apparaten, bleek hier nog niet klaar voor en het was te vroeg om het commercieel in de markt te zetten. Wellicht in de toekomst wel. Wat wel duidelijk werd was dat context een belangrijke factor is. We hebben in 2017 met MIT verder kunnen kijken naar voorspellende modellen die context meenemen en hoe we dat met Machine Learning kunnen implementeren. Context is dan bijvoorbeeld: waar staat een huis, wat voor type huis is het en wat is de samenstelling van het huishouden. Dat is heel belangrijk om mee te nemen in je voorspellende model, maar hoe doe je dat? Daar hebben we met de MIT regeling goed zicht op kunnen krijgen. Ook de weersgevoeligheid speelt een grote rol en die kunnen we nu ook herkennen in de data. De ontwikkelde modellen worden nu ook daadwerkelijk in ons platform gebruikt; het werkt en er is vraag naar. Daar ben je als commercieel bedrijf toch naar op zoek”.

Bewezen en nu door

Traditionele grote bedrijven krijgen het zwaar en zullen markt verliezen, zo lang ze op dezelfde oude manier blijven werken. Wij kijken anders naar problemen en hebben een slimme en vernieuwende aanpak. Maar soms is het niet makkelijk als nieuwe partij. Dat Gartner ons als enige visionair in ons kwadrant bestempelde heeft wel erg geholpen. Inmiddels hebben we klanten in binnen- en buitenland, zoals België, Spanje, Portugal, de UK en de VS. Dat kan ook, omdat de problematiek overal ter wereld speelt. We hebben bewezen wat we kunnen en nu willen we opschalen. Het succesvol maken van een bedrijf is echt een andere fase. Hoe gaan we die grote speler worden die we willen zijn? Dat is waar we ons nu mee bezig houden, naast nog meer informatie uit data proberen te halen met nog slimmere modellen”.

MIT-regelingen

De MIT-regelingen zijn er om mkb'ers te helpen met innovatieadviesprojecten, het in kaart brengen van de technische en economische risico's van innovatieadviesprojecten en om te helpen bij samenwerkingsverbanden tussen mkb'ers die een nieuw product of nieuwe dienst willen ontwikkelen. Lees op de website van de provincie Utrecht meer informatie over de MIT Haalbaarheidsprojecten en MIT R&D-samenwerkingsprojecten.

EBU Blikvangers

De regio Utrecht kent vele mooie, inspirerende initiatieven die bijdragen aan een groene, gezonde en slimme regio. Onder de noemer EBU Blikvangers delen wij graag deze (succes-) verhalen. Bent of kent u een blikvanger? Mail dan naar research@economicboardutrecht.nl. Bekijk meer blikvangers op de Gezond stedelijk leven initiatievenkaart. 

Gezond Stedelijk Leven initiatievenkaart

Karen van der Moolen

Karen van der Moolen is domeinmanager Slim bij Economic Board Utrecht.

06-14843018 06-14843018