Engelstalige informatiesessie over gemeenteraadsverkiezingen

Oprichter en woordvoerder van Facebookgroep ExpatsUtrecht, Darla Duggan, heeft aan Expat Center Utrecht en de International Talent Community van de Economic Board Utrecht gevraagd om een Engelstalige informatiesessie over de gemeenteraadsverkiezingen 2018 te organiseren. Het doel van deze informatiesessie is om stemgerechtigde internationals in de gemeente Utrecht beter in te lichten over de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018.

Donderdag 15 maart zijn meer dan 90 internationals naar het stadhuis toe gekomen om meer inzicht te krijgen over de gemeenteraadsverkiezingen. Harmony Folz, public affaires consultant, gaf een duidelijke algemene introductie over het Nederlandse kiesstelsel. Over bijvoorbeeld het stemmen met een rood potlood, voorkeursstemmen en de enorme kandidatenlijst. Vervolgens konden internationals vragen stellen aan de vertegenwoordigers van de partijen. Van alle uitgenodigde partijen waren de volgende 11 partijen aanwezig: CDA, Christen Unie, DENK, GroenLinks, SP, PvdA, D66, Partij van de Dieren, VVD, Student & Starter en de Piratenpartij.

Vragen die naar voren kwamen waren onder andere gericht op diversiteit, betaalbare woningen versus meer groen in Utrecht. Ook kwamen er vragen over hoe partijen denken meer bedrijven naar Utrecht te halen en hoe om te gaan met smart cities vs. big data.

De internationals kwamen ook met hele praktische vragen, bijvoorbeeld om meer openbare toiletten te plaatsen.  Na de officiële Q&A konden de internationals bij de borrel wat dieper ingaan op hun vragen door één op één na te praten met de vertegenwoordigers van de partijen.  

Momenteel zijn er rond de 14.000 internationals werkzaam in de gemeente Utrecht. Hiervan mogen alle EU-burgers en niet EU-burgers die minimaal vijf jaar legaal in Nederland wonen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Een groot deel van deze internationals weten niet dat zij mogen stemmen. Bovendien zijn de verkiezingsprogramma’s niet of nauwelijks verkrijgbaar in het Engels en is ook de Kieswijzer enkel in het Nederlands beschikbaar. Dit is voor veel internationals een reden om niet te gaan stemmen. Harmony Folz heeft de kieskompas voor de gemeente Utrecht vertaald naar het Engels. Deze is hier te downloaden.

Wij hopen dat door middel van deze informatiesessie meer internationals zullen gaan stemmen en dat zij zich op die manier meer verbonden zullen voelen met de gemeente Utrecht.

Lees hier meer over de International Talent Community

Tessa Wapstra

Tessa Wapstra is projectcoƶrdinator van de International Talent Community Utrecht Region.

06-16695558 06-16695558