Categorieën

‘Er is een herfststorm op komst die we samen het hoofd kunnen bieden’

Wat krijgen Utrechtse ondernemers voor hun kiezen tijdens de coronacrisis? Als projectmanager bij URECA hoort Gert Jan Jansen op de Haar elke dag nieuwe verhalen. In deze laatste blog blik hij terug op deze zomer én vooruit op de verwachte ontwikkelingen voor ondernemers.

Gert Jan Jansen op de Haar

Het was voor veel ondernemers een zware zomer. Dat merkten we bij URECA aan de vele ondernemers die aanklopten voor hulp bij de aanvraag van hun Corona-Overbruggingslening (COL). Er zaten dus toch meer ondernemers nu al in zwaar weer dan ik had verwacht. Ook andere financiële vragen domineerden de zomer. Over hoe de regelingen werken, waarom een aanvraag is afgewezen en hoe er alsnog een financiering mogelijk is. Vooral jonge bedrijven hebben het moeilijk. Zij komen niet in aanmerking voor een COL en banken financieren hen zelden. Met hen kijken we wat er wél mogelijk is, zoals een crowdfundingsactie of een proof of concept.

Ben jij ondernemer in de regio Utrecht en heb je hulp nodig bij bijvoorbeeld het aanpassen van je businessplan of je zoektocht naar financiering? URECA helpt! Stel online je vraag, en we nemen binnen twee dagen contact met je op.

Stel je vraag

Overheidshulp blijft

De COL 2.0 loopt 1 oktober af – tot die tijd kun je dus nog een aanvraag doen. Vanaf dan geldt waarschijnlijk een versoberde versie. Hoe deze COL 3.0 eruit gaat zien is nog niet helemaal bekend, maar dát er nog overheidshulp blijft komen, is wel zeker. Ook in de vorm van een Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers: de TOZO 3.0. Daarover is al bekend dat aanvragers moeten voldoen aan een vermogenstoets. Hierdoor zullen er minder mensen voor in aanmerking komen dan voor de TOZO 2.0.

Herfststorm op komst

Ondanks de overheidshulp verwacht ik dit najaar een hausse aan faillissementen. Vooral onder bedrijven die nu door de regelingen overeind worden gehouden. Zo is er een sportzaak die wij bijstaan die het al voor de crisis moeilijk had. Haar liquiditeitspositie komt weer in gevaar zodra ze niet meer in aanmerking komt voor een regeling. Daarnaast gaan vooral zzp’ers met een TOZO het zwaar krijgen. Als je in aanmerking komt voor de TOZO gaat het echt niet goed met de zaken. In onze regio krijgen ruim zesduizend ondernemers deze hulp. Als hun verlies van inkomsten langdurig is, zullen ze zich moeten om- of bijscholen.

Schade beperken

Ik geloof wel dat we de herfststorm samen het hoofd kunnen bieden. Wie vooruitkijkt, neemt namelijk op tijd de juiste beslissingen. URECA helpt ondernemers hierbij, zeker nog tot het eind van het jaar. Of het nou is om de schade te beperken bij een naderend faillissement, hulp bij de aanvraag van een regeling, het aanpassen van je businessmodel of het vinden van juiste om- of bijscholing. Het is voor de meeste ondernemers nog niet te laat om in te grijpen. Klop bij URECA aan, of lees eerst eens onze whitepaper over vooruitkijken.

Licht aan de horizon

We zitten nog vroeg in de crisis, maar er gloort ook nu al licht aan de horizon. De overheid heeft geleerd dat het juist tijdens crises belangrijk is om te investeren. Zo maakte het kabinet onlangs het investeringsfonds van 20 miljard euro bekend. Bovendien gonst het in de wandelgangen van investeringen vanuit het Rijk die om- en bijscholing mogelijk maken. Tijdens deze crisis kun je als ondernemer dus de kans grijpen om die noodzakelijke switch te maken. Waar nodig met URECA’s hulp. Wij staan voor je klaar!

Wat is URECA?

Veel ondernemers in de regio Utrecht voelen het economische effect van het coronavirus. Daarom hebben regionale bedrijven, gemeenten en provincie Utrecht aan het begin van de coronacrisis de handen ineengeslagen. Dat doen ze onder de naam Utrecht Region Economische Corona Alliantie (URECA). Samen leveren ze ondernemers en experts voor het kennisteam, uit hun eigen organisaties en hun netwerk. Zo heeft URECA een enorm netwerk van expertise over allerlei ondernemerskwesties in vele sectoren.

De partners binnen URECA

In de Utrecht Region Economische Corona Alliantie (URECA) werkt een groeiende groep regionale partners samen: Rabobank Midden Nederland, PWC, DHM Group, StartupUtrecht, VNO-NCW Midden, MKB Nederland-Midden, Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM) regio Utrecht, Ondernemersklankbord Midden Nederland, Utrechtse gemeenten, gemeente Hilversum, provincie Utrecht, Utrecht Marketing en Economic Board Utrecht. Kun je met je organisatie een nuttige bijdrage leveren? Neem dan contact op met URECA. Je  bent van harte welkom om aan te sluiten.

Gert Jan Jansen op de Haar

Gert Jan Jansen is projectleider van de Utrecht Region Economische Corona Alliantie (URECA)