Domein
Thema
  • Circulaire economie
Initiatief
Categorie

Excess Materials Exchange koppelt vraag en aanbod van restmaterialen aan elkaar

Excess Materials Exchange (EME), partner van CircularOffice, is een digitaal platform waarop bedrijven hun overtollige materialen kunnen uitwisselen. “Wij omschrijven onszelf als een datingsite voor materialen”, zegt medeoprichter Maayke Damen.

De transitie naar een circulaire economie vraagt om grote veranderingen, zoals manieren om grootschalig grondstoffen hoogwaardig her te gebruiken. Maayke Damen zet daar met haar start-up Excess Materials Exchange op in. 

De circulaire economie als businesscase

“Ik las dat 95 procent van de materiaalwaarde verloren gaat na enkel gebruik en dat choqueerde mij”, vertelt Damen aan haar publiek tijdens het WeMakeTheCity festival. Ook wijst zij erop dat de wereldwijde afvalberg naar verwachting nog met 70 procent stijgt tot 2050.

Daarmee gooien bedrijven letterlijk geld weg, want er is geld te verdienen met afval. Volgens berekeningen van McKinsey komt dat bedrag uit op 1,8 miljard per jaar tegen 2030. Damen concludeert: “Dus afval is waarde. We gooien steeds meer weg, er komt steeds meer bij, maar er ligt een financiële kans en die kans pakken we op dit moment helemaal niet.”

Excess Materials Exchange speelt daarop in door vraag en aanbod van materialen aan elkaar te koppelen. De start-up zoekt naar de beste match: de match met de meest hoogwaardige hergebruikspotentie. Een goede match levert financiële winst én meerwaarde voor het milieu op.

Lees het hele artikel op de website van DuurzaamBedrijfsleven.

Irene ten Dam

Irene ten Dam is domeinmanager Groen bij Economic Board Utrecht.

06-33679256 06-33679256