Domein
Thema
  • HCA Slim
Categorie

Feest van de Techniek verwacht een record aantal scholieren

Welke opleiding kies je en wat wil je later worden? Twee belangrijke vragen die vmbo-leerlingen al jong moeten beantwoorden. Om hen enthousiast te maken voor een technische opleiding kunnen ze van 6 november tot en met 10 november meedoen met het Feest van de Techniek. Met ruim 1.500 deelnemende scholieren wordt tijdens de vierde editie een record aantal leerlingen verwacht.

Jong talent en slimme tech

Technologie is enorm in ontwikkeling en zet de arbeidsmarkt op z’n kop. Virtual reality, app development, werken met drones, allemaal specialisaties van de techniek van de toekomst. Ongeveer dertig bedrijven, zoals Hema, UW, BAM en De Fabrique organiseren tijdens deze week workshops en rondleidingen, zodat de deelnemende scholieren kunnen ervaren hoe het is om een baan in de techniek te hebben.

Techniek leer je in de praktijk

De kennismaking met techniek helpt leerlingen op positieve wijze na te denken over hun profielkeuze en een technische (vervolg)opleiding. Wim Bos is namens ROC Midden Nederland voorzitter van de stuurgroep van het Feest en moedigt deze diversiteit aan: “Vanuit het mbo zien we dat het Feest van de Techniek voor vmbo-leerlingen en leerlingen praktijk onderwijs een prima gelegenheid is om te zien en te ervaren hoe leuk een technisch beroep is. Daardoor wordt de vervolgkeuze voor een techniekopleiding logisch.”

Hoge baankans

Waarom is het zo belangrijk dat kinderen kiezen voor een technologische opleiding? Ramses de Groot houdt, domeinmanager Human Capital Agenda (HCA) licht toe: “Met een opleiding in de technologie liggen de kansen voor het oprapen. Jaarlijks komen er landelijk drieduizend nieuwe banen bij in de technische sector. Om aan die vraag te kunnen voldoen, is het nodig kinderen al op jonge leeftijd te enthousiasmeren voor technologie. Het feest van de techniek is hiervoor een mooie en succesvolle inspiratiebron.”

Het Feest van de Techniek is bedoeld techniekonderwijs in de stadsregio Utrecht te stimuleren en tegelijkertijd (vmbo-)scholen en het bedrijfsleven dichter bij elkaar te brengen. Hiervoor hebben VO scholen, ROC Midden Nederland, Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch InstallatieBedrijf, Installatiewerk Midden Nederland, Gemeente Utrecht, Economic Board Utrecht en Industrievereniging Lage Weide de handen ineengeslagen.

Meer weten?

Het programma van het Feest van de Techniek is elke dag van 9.00 tot 16.00 uur gevuld met diverse activiteiten. Meer informatie is te vinden op de website van het Feest van de Techniek

Ramses de Groot

Ramses de Groot is domeinmanager Human Capital Agenda bij Economic Board Utrecht.

030 - 238 28 58 030 - 238 28 58