Domein
Categorie

Elektrische en op afstand bestuurbare slooprobot op Get Connected

Op het Get Connected jaarcongres van de Economic Board Utrecht donderdag 13 oktober 2016 toonde De Oskam Groep een primeur: een elektrische, op afstand bestuurbare slooprobot. De Oskam Groep is een van de eerste sloopaannemers die hiermee werkt en heeft aan de basis gestaan van de ontwikkeling. De slooprobot kan alles wat een reguliere machinale hakhamer ook kan, maar dan een stuk duurzamer en gebruiksvriendelijker. 

Dankzij het compacte formaat, de robot kan door een deur, en doordat de robot volledig elektrisch is, is het mogelijk om zonder geluidsoverlast van een motor en dieseluitlaatgassen binnen sloopwerk te verrichten. Bovendien ontlast de robot de medewerkers, aangezien zij enkel een joystick hoeven te bedienen en geen zwaar sloopmateriaal. Zij kunnen dit bij wijze van spreken vanaf een bureaustoel doen.

De leverancier van de machine heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van de accu’s. Op dit moment kan de slooprobot twee uur werken op een volle accu. Uiteindelijk is het doel dat de robot een volle werkdag productief kan slopen, dus dat de accu’s minstens acht uur meegaan. Met de fabrikant wordt het huidige prototype doorontwikkeld zodat dit straks mogelijk is. De eerste elektrische slooprobots zijn een opmaat naar de grote sloopmachines die nu nog op diesel draaien.

Duurzaam demonteren

De economische onderbouwing van de Circulaire potentie voor Utrecht door TNO dit voorjaar onderstreept de enorme maatschappelijke en economische kansen voor circulaire bouw/demontage in de regio (€ 180 miljoen toegevoegde waarde per jaar en 1.500 extra banen). Circulaire bouw/demontage dient dan ook een plek te krijgen in het jaarplan 2017-2018 van de regionaal economische agenda. Om die reden was er tijdens de Get Connected in de werksessie uitgebreid aandacht voor duurzaam demonteren, waarbij de Oskam Groep haar best practises deelde.

De Oskam Groep heeft als eerste sloopaannemer in Nederland een BREEAM-NL vier sterren (excellent) sloop- en demontage certificaat behaald voor de uitvoering van een duurzame sloop én is onlangs uitgeroepen tot beste sloopbedrijf van Nederland in 2016. De sloopaannemer biedt haar opdrachtgevers one-stop-shopping; één aanspreekpunt en volledige ontzorging. Meer informatie vindt u op www.oskam.nl.

Irene ten Dam

Irene ten Dam is domeinmanager Groen bij Economic Board Utrecht.

06-33679256 06-33679256