Domein
Thema
 • Energiepositief wonen & werken
Categorie

Finalisten Healthy Urban Office Challenge bekend

In de afgelopen twee maanden hebben 32 partijen zich met hun kantoor aangemeld voor de Healthy Urban Office Challenge. In deze wedstrijd is de regio Utrecht op zoek naar inspirerende voorbeelden van groene, gezonde en slimme kantoren. Denk aan energiebesparing, hergebruik van grondstoffen, gezonde voeding, aanwezigheid van groen en gezond binnenklimaat.

Maak kennis met de tien genomineerden van de Healthy Urban Office Challenge 2017:

 • Hoofdkantoor De Volksbank
 • Rijkskantoor De Knoop
 • Hoofdkantoor a.s.r.
 • MeetINoffice
 • Utrecht Community
 • Nieuwe Vaart
 • Secoya Campus
 • Warmtebouw Utrecht B.V.
 • INNAX
 • Over Morgen

Op woensdag 24 mei vindt de finale van de Healthy Urban Office Challenge plaats. Kom ook en maak kennis met de genomineerden en met aanbieders van oplossingen voor groene, gezonde en slimme kantoren. Tijdens deze bijeenkomst wordt de winnaar van de challenge bekend gemaakt. Meer informatie en aanmelden voor de finale van de Healthy Urban Office Challenge.


Hoofdkantoor De Volksbank, Utrecht

 

De Volksbank, waaronder onder meer SNS en ASN Bank vallen, wil van het hoofdkantoor in Utrecht een duurzaam, circulair kantoor maken met aandacht voor medewerkers én voor de directe omgeving. De inzending van Volksbank is een mooi voorbeeld van een integrale aanpak. Het bedrijf helpt zijn werknemers om gezond te leven, meer te bewegen, te stoppen met roken en stress te reduceren. De CO2-uitstoot wordt elk jaar verlaagd, er wordt steeds meer circulair ingekocht en het gebruik van openbaar vervoer en fiets wordt gestimuleerd. Het wagenpark moet in 2020 volledig elektrisch zijn. Zowel in als buiten het pand komt steeds meer groen (van Greenwalls tot kiwi-planten). Buiten staat een insectenhotel en hangen nestkasten voor onder meer vleermuizen en pimpelmezen. 


Rijkskantoor De Knoop, Utrecht 

Pal naast het NS-station in Utrecht wordt de voormalige kazerne van de Koninklijke Landmacht verbouwd tot kantoor met duizend werk- en vergaderplekken voor rijksambtenaren. Daarbij wordt zo veel mogelijk hergebruikt, waaronder het oude betonskelet van de kazerne. Naast het rijkskantoor De Knoop komt een paviljoen dat volledig circulair wordt opgetrokken, met gebruikte materialen en meubilair. Het wordt publiek toegankelijk en bestaat uit horeca, een vergadercentrum en een urban farm. Na 15 jaar wordt het paviljoen gedemonteerd om te worden hergebruikt of gerecycled.


Hoofdkantoor a.s.r., Utrecht 

Het hoofdkantoor van verzekeraar a.s.r. staat bekend als duurzaam en gezond: het heeft een BREAAM Excellent-certificering, de fitnessapparatuur wekt energie op en de elektrische auto’s rijden op zonne-energie. In het pand is veel groen aanwezig en buiten zijn er bijen- en insectenhotels en vleermuiskasten geplaatst. “A.s.r. heeft al veel bereikt, maar laat zien dat er nog steeds ambitie is om zaken te verbeteren. Dat is het mooie van deze inzending”, vindt het expertpanel. Zo onderzoekt de verzekeraar of het pand een zogenoemde Well-certificering voor gezondheid kan krijgen, of de HR-ketels vervangen kunnen worden voor een CO2-neutrale oplossong en hoe slimme technologieën het gebouw het gebouw efficiënter kunnen maken. 


MeetInOffice, Woerden 

MeetINoffice is een vergader- en congrescentrum waar ook kantoorruimtes en flexwerkplekken worden verhuurd. “Dit initiatief laat zien dat je van een lelijk gebouw dat al zes jaar leegstond, een inspirerende plek kunt maken”, stelt het expertpanel. Urban Farming, duurzaamheid, circulariteit en gezondheid staan centraal in de bedrijfsvoering. Bij de verbouwing zijn veel materialen hergebruikt en is het pand verduurzaamd met onder meer warmtepompen en gerecyclde gepofte spijkerbroeken als isolatiemateriaal. Er is een moestuin op het dak en voor inkoop wordt gewerkt met leveranciers uit de regio. Het bedrijf heeft het ambitieuze plan om groente en vis te verbouwen volgens het aquaponics-systeem, waarbijvisuitwerpselen als voeding dienen voor de planten. Hiermee wil MeetINoffice niet alleen zelfvoorzienend worden; ook de buurt moet van de lokale teelt kunnen meeprofiteren.


Utrecht Community, Utrecht 

Van een oude monumentale treinloods van de NS heeft de stichting UCo een 1.800 vierkante meter grote werkplek gemaakt voor duurzame ondernemers. Het pand is energieneutraal en de ambitie is om het ook waterneutraal en afvalloos te maken. Bij de renovatie zijn oude materialen hergebruikt, er is gewerkt met gifvrije verf en het interieur is zo veel mogelijk circulair. Zo wordt van een omgevallen boom naast het gebouw meubilair gemaakt. Ambities zijn er ook nog: betere isolatie en een lagere energievraag moeten het energieverbruik verder omlaag brengen en uiteindelijk moet het gebouw zelf energie gaan opwekken. Ook zijn er plannen voor een moestuin, zonnepanelen en waterzuivering.


Nieuwe Vaart, Utrecht 

Als een van de grootste vastgoedbeleggers van het land heeft Bouwinvest, eigenaar van het kantoorpand Nieuwe Vaart, samen met huurders Max Havelaar en Oikocredit het gebouw verduurzaamd. Het doel was om meer huurders met een duurzame of maatschappelijke visie aan te trekken. Hiervoor zijn milieuvriendelijke en gezonde materialen gebruikt. Er zijn zonnepanelen geplaatst en groene daken gerealiseerd. De catering wordt verzorgd door The Colour Kitchen, een organisatie die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een baan en/of opleiding biedt. In de nabije toekomst komt er meer groen in en om het gebouw en worden er elektrische auto’s en fietsen verhuurd. De belegger wil meer panden in zijn portefeuille gaan verduurzamen. “Het getuigt van lef om je als investeerder zo in te zetten voor verduurzaming van een kantoorpand”, zegt het expertpanel. “Daarmee is Bouwinvest een inspirerend voorbeeld voor andere vastgoedpartijen.”


Secoya Campus, Utrecht 

Secoya, een bedrijvencampus bestaande uit vijf gebouwen met diverse huurders, heeft als motto ‘The Living Building’. Secoya wil zijn huurders een prettige, gezonde werkplek bieden met faciliteiten als gratis sportlessen, leenfietsen, een gezond restaurant, een bruin café en zelfs een stomerij en kleermaker. Natuur en duurzaamheid zijn belangrijk: alle gebouwen hebben energielabel A en zijn voorzien van slimme energiemeters. Toekomstplannen zijn er ook: er moet een groen ontmoetingsplein komen tussen de gebouwen en het afvalmanagement kan slimmer en verantwoorder. 


Warmtebouw Utrecht BV, Utrecht 

Warmtebouw is een bedrijf in technische klimaatinstallaties en een interessante inzending vanwege de aandacht voor groene en slimme mobiliteit. Er zijn fietsen en e-bikes beschikbaar en er is een begin gemaakt om het wagenpark 100% elektrisch te maken. Onderzocht wordt bovendien of de bussen van het bedrijf, die zware materialen moeten vervoeren, op waterstof kunnen gaan rijden. Met als droom om de zonne-energieoverschotten te delen met het personeel door wagens tijdens werktijden te laden en thuis te ontladen. Verder past het bedrijf in het eigen kantoor LED-verlichting, warmteterugwinning en zonnepanelen toe. Het plan is om de BREAAM-score te verbeteren (nu heeft het een Very Good-certificaat) en een warmte-koudeopslag te realiseren. Het ziekteverzuim en het personeelsverloop liggen hier onder het landelijke gemiddelde. “Warmtebouw wil samenwerken met andere bedrijven in de directe omgeving. Daarmee laten ze zien dat ook de wat kleinere bedrijven samen veel kunnen betekenen in het groener en gezonder maken van kantoorpanden," aldus het expertpanel.


INNAX, Veenendaal 

Voor een bedrijf dat zelf gebouwen verduurzaamt, is het wellicht vanzelfsprekend om ook het eigen kantoor aan te pakken. Bijzonder aan deze finalist is echter dat INNAX huurder is van het kantoorpand uit de jaren ’90, dat mede dankzij hen van energielabel C naar A is gegaan. Maar daar stopt het niet voor dit bedrijf. INNAX heeft het initiatief genomen voor verdere maatregelen als zonnepanelen, een sedumdak, individueel regelbare LED-verlichting en een groene gevel in het trappenhuis. Op termijn moet het pand energieneutraal worden. “Hiermee geeft INNAX een signaal aan andere huurders: ga in gesprek met de eigenaar van je kantoor om dit groener, gezonder en slimmer te maken. Trek aan de bel bij de verhuurder”, aldus het expertpanel.


Over Morgen, Amersfoort 

In een oude zeepfabriek op het voormalige fabrieksterrein De Nieuwe Stad in Amersfoort is Over Morgen gevestigd. “De herbestemming en verduurzaming van industrieel erfgoed is een positieve ontwikkeling”, vindt het expertpanel. Over Morgen, een adviesbureau voor duurzame leefomgevingen, werkt hier aan mee door het eigen kantoor zo veel mogelijk met hergebruikt meubilair in te richten, met lokale partners samen te werken en duurzame materialen te gebruiken. Het adviesbureau wil meer groen in het pand brengen en duurzaam en lokaal geproduceerd voedsel inkopen. Verwarming door middel van een warmtepomp of met restwarmte is de volgende droom, evenals het gebruiken van duurzaam opgewekte elektriciteit. “Ga er maar aan staan om van zo’n oud industrieel pand een groen en gezond kantoor te maken”, reageert het expertpanel. “Chapeau!”

Niet alleen in onze regio, maar ook internationaal is er veel interesse in groene, gezonde en slimme kantoren. Dit biedt ook economische kansen voor bedrijven die oplossingen aanbieden op dit gebied. Samen met onze partners zetten we ons daarom in voor de groeimarkt van groene, gezonde en slimme kantoren, bijvoorbeeld in de vorm van de Healthy Urban Office Challenge.

De Healthy Urban Office Challenge is een initiatief van Gemeente Utrecht, gemeente Amersfoort, provincie Utrecht, Economic Board Utrecht en Stichting De Nieuwe Draai.

Irene ten Dam

Irene ten Dam is domeinmanager Groen bij Economic Board Utrecht.

06-33679256 06-33679256