Categorie
  • Nieuws

FIWARE lab Utrecht gaat Europese samenwerking aan

Nederlandse steden Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Enschede, Amersfoort en Utrecht sluiten zich aan bij Europese netwerk OASC

FIWARE Lab NL is een samenwerking aangegaan met de Nederlandse steden Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Amersfoort en Enschede, om gezamenlijk aan te sluiten bij het Europese netwerk OASC (Open & Agile Smart Cities). FIWARE Lab NL (Future Internet) gaat daarmee een rol spelen in de verbinding van nationale en internationale (smart city) projecten.

Door problemen met de kwaliteit en actualiteit van data en beperkte schaalbaarheid van oplossingen blijkt het voor veel bedrijven lastig een succesvol business model te ontwikkelen voor relevante diensten, als het gaat om open data en ICT. FIWARE is hiervoor een generieke oplossing op Europees niveau, waarmee de efficiency van bedrijven, organisaties en overheden enorm zal verbeteren.

Europese schaalbaarheid

De ambitie is de kennis van dit nationale samenwerkingsnetwerk te promoten en samenwerkingsverbanden op te zetten tussen de deelnemende steden. Door de krachten te bundelen, kan Utrecht samen met de andere zes Nederlandse steden onderzoeken wat de voor- en nadelen zijn van bepaalde open data platformen en oplossingen. Als coalitie kan dan gewerkt worden aan de meest slimme oplossing. Ook draagt de samenwerking bij aan de marktsnelheid en schaalbaarheid van FIWARE.

FIWARE Lab NL

Op 23 april werd bekend gemaakt dat het Nederlandse FIWARE lab in Utrecht geopend wordt met ondersteuning van de gemeente Utrecht, gemeente Amersfoort, provincie Utrecht en de Economic Board Utrecht. FIWARE is een EU-initiatief van toenmalig Europees Commissaris Neelie Kroes als onderdeel van haar digitale agenda. In het FIWARE Lab kunnen ontwikkelaars gratis gebruikmaken van (open) datacenter-faciliteiten. Ook zijn er speciale standaard bouwstenen beschikbaar voor FIWARE, die ontwikkeling van apps en toepassingen versnellen en herbruikbaar maken door heel Europa. Het consortium dat de komende twee jaar gaat investeren in FIWARE lab NL ontvangt hierbij ook steun van provincie Utrecht en Economic Board Utrecht.

Redactie EBU

Heeft u vragen of een initiatief? Neem contact met ons op.

030 - 238 28 58 030 - 238 28 58