Domein
Thema
  • Circulaire economie
Categorie

Fungi Factory wil bijdragen een gezonde stad zonder afval

Fungi Factory zet koffiedik om in oesterzwammen. Maar, geeft mede-eigenaar Steven Keulemans aan: “Het gaat verder dan dat. We willen een gezonde stad zonder afval creëren door slimmere manieren van omgaan met afval in te zetten in combinatie met slimmere voedselproductie”. Het jonge bedrijf heeft 3 doelen: mensen anders leren kijken naar afval, nu waardeloze afvalstromen omzetten in waardevolle stromen en meer duurzame, gezonde voeding lokaal produceren.

Slechts 2% van de koffiebonen gebruikt, de rest is afval

Keulemans: “We drinken in Nederland veel koffie. Er wordt ieder jaar ongeveer 150 miljoen kilo aan koffiebonen geïmporteerd. En van al die bonen wordt maar 2% echt gebruikt. Het water loopt langs de gemalen koffiebonen, en dat drink je op. De rest is koffiedik. Denk alleen al aan Utrecht CS, hoeveel miljoenen kilo’s koffiedik daar worden weggegooid. Dat wordt opgehaald door dieselvrachtwagens en daarna wordt het verbrand in een verbrandingsoven. Dat is beide erg vervuilend. En het kan anders”.

Particulieren kunnen zelf ook aan de slag

Het bedrijf dat met 5 man hard werkt aan de ambitie om de stad gezonder en afvalloos te maken, zet niet alleen koffiedik van horeca om in oesterzwammen. “We willen mensen thuis ook de gelegenheid geven om hun koffiedik om te zetten in oesterzwammen. Daar hebben we onze growkits voor die mensen kunnen bestellen. Zo redden mensen niet alleen hun koffiedik van de verbrandingsoven, maar misschien nog belangrijker: ze gaan anders naar afval kijken. Nu zien veel mensen het nut niet van gescheiden afval, omdat ze niet zien wat er daarna mee gebeurt. Oesterzwammen kweken daarentegen gaat snel en spreekt tot de verbeelding. Vrijwel iedereen drinkt wel koffie en houdt van lekker eten. Je ziet dus echt voor je ogen gebeuren wat er met afval mogelijk is”.

Gemeente en bedrijven bewuster gemaakt

Fungi Factory helpt ook bedrijven en overheidsinstanties, zoals de gemeente Utrecht, om voor medewerkers inzichtelijk te maken hoe koffiedik anders kan worden ingezet. Ze verzorgen interactieve borden met informatie over hoeveel koffiedik de medewerkers van een bedrijf hebben verzameld voor Fungi Factory (en dus gered hebben van de verbrandingsoven) en hoeveel oesterzwammen erop gekweekt zijn en hoeveel CO2 ermee bespaard is. Dit brengt een kentering teweeg van hoe bedrijven omgaan met afval. Ze worden bewuster en er wordt waarde gegeven aan iets dat eerder als waardeloos werd gezien.

Niet alleen oesterzwammen

De oesterzwammen worden geleverd aan horeca in en om Utrecht, net als de bitterballen die ervan gemaakt worden. De bitterballen zijn te proeven bij Vroeg in Bunnik, Broei en Meneer Vink in Utrecht, The Colour Kitchen, op feestjes in de Moestuin en in de catering van Bakx en Meijer. Hoewel oesterzwammen goed en snel kunnen worden gekweekt, gaat de ambitie van Fungi Factory verder. “Er is veel meer te bedenken. Bijvoorbeeld kleding of koffiekopjes van koffiedik. Dat wordt in Utrecht nog niet gedaan, maar we zouden graag samenwerken met creatieve bedrijven, die ook mooie producten willen maken van afval, zoals koffiedik”.

Behoefte aan ruimte om te groeien

Fungi Factory heeft ruimte nodig om te groeien. Letterlijk. Keulemans: “Op dit moment zitten we in de Botanische tuinen op het Utrecht Science Park, maar we willen flink groeien en hebben meer ruimte nodig om veel meer koffie kwijt te kunnen. Maar de vraag is waar we nog zoveel en vooral ook betaalbare grond kunnen vinden in en om Utrecht. Mogelijk verhuizen we naar het Hof van Cartesius. Omdat dat gevestigd is in het werkspoorgebied, met ook allerlei ambities voor gezond stedelijk leven, kunnen we daar wellicht verder uitbreiden. Misschien zijn er ook bedrijven die minder parkeerplekken voor auto’s beschikbaar gaan stellen, doordat ze auto’s gaan delen. Als wij die plek tegen een gunstig tarief zouden kunnen gebruiken om met koffiedik aan de slag te gaan, dan zou zoiets ook heel mooi zijn”.  

EBU Blikvangers

De regio Utrecht kent vele mooie, inspirerende initiatieven die bijdragen aan een groene, gezonde en slimme regio. Onder de noemer EBU Blikvangers delen wij graag deze (succes-) verhalen. Bent of kent u een blikvanger? Mail dan naar info@economicboardutrecht.nl. Bekijk meer blikvangers op de Gezond stedelijk leven initiatievenkaart. 

Gezond stedelijk leven initiatievenkaart

Irene ten Dam

Irene ten Dam is domeinmanager Groen bij Economic Board Utrecht.

06-33679256 06-33679256