Domein
Thema
  • Circulaire economie
Initiatief
Categorie

Gamification brengt circulariteit naar de werkvloer

Met CircularOffice Accelerator op weg naar een duurzaam kantoor

De afgelopen 6 weken hebben 14 bedrijven deelgenomen aan de Accelerator tool van CircularOffice. Rabobank Utrecht, Sodexo, Westerveld, Gemeente Hilversum, ASR, ENGIE, Provincie Utrecht, Sodexo-team bij Unilever, Sodexo-team bij Transavia, NS, UWV Eindhoven, Gemeente Harderwijk, Yask-team bij Schiphol & Yask-team bij Thales hebben op een laagdrempelige manier kennis gemaakt het thema ‘circulariteit in je eigen organisatie’. Deze 14 bedrijventeams hebben samen 517 challenges doorlopen.

Via een online tool kregen de teams middels een gamification methode opdrachten en handvatten waarmee het verbeterpotentieel van hun kantoor inzichtelijk werd. Gemeente Hilversum: “Iedere week krijg je andere opdrachten in een logische volgorde met een ander thema rondom circulariteit. De sharefunctie werkt hetzelfde als op social media: je kunt berichten en ideeën delen, maar je wordt ook geïnspireerd door andere deelnemers”.

8 bomen voor een CO2-opname van 1,6 ton
Het team van de gemeente Hilversum gaf aan veel geleerd te hebben over het begrip circulariteit en hoe zij hun kantooromgeving verder kunnen verduurzamen. Als team zijn ze op de derde plek geëindigd. Domein Reinders van de gemeente Hilversum is bovendien van alle 100 deelnemers op de eerste plek geëindigd. Tot slot was het team van de gemeente Hilversum tevens de winnaar van de pitch tijdens de slotsessie op 12 november. Als prijs zijn er op naam van gemeente Hilversum 8 bomen geplant die samen goed zijn voor een CO2-opname van 1,6 ton.

Ketensamenwerking zorgt voor verbinding
Op dinsdag 12 november hebben deze 14 teams tijdens de slotsessie hun learnings met elkaar gedeeld. Het Sodexo team bij Unilever: “Door deze tool zijn we bewust geworden van de belangrijke rol van Facility Management in het groeipand richting een circulair kantoor. Onze rol is cruciaal en ons werk wordt hierdoor interessanter en leuker. De Accelerator tool gaf ons tips en trics waardoor we met nóg meer duurzame kennis dit direct op de werkvloer kunnen toepassen”.

Ook team Yask met opdrachtgever Schiphol deelt haar belangrijkste uitkomsten van de Accelerator tool: “Deze tool liet ons team daadwerkelijk circulair bewegen. Naast de kennis over circulariteit brengt het je ook echt dichter bij elkaar. Wij hebben 10 personen uit verschillende ketens in één team samengebracht, daardoor hadden we veel expertise binnen het team en konden we snel schakelen. Onze tip? Plan naast de digitale challenges ook daadwerkelijk offline-tijd in, zodat je van elkaar kunt leren en de challenges met elkaar kunt evalueren en plannen! Mooi om te zien was dat medewerkers op de werkvloer zelf briefjes bij de afvalbakken hebben geplakt om andere gebruikers aan te spreken op hun gedrag. Daarnaast hebben ze samen met het schoonmaakteam een interne challenge opgezet waarbij de scheidingsgraad van de prullenbakken werd beoordeeld, dit heeft geresulteerd in 100% afvalscheiding op die bewuste plek!”.

Reduceren van foodwaste
Tijdens de slotbijeenkomst gaf team Yask tevens aan dat er al concrete acties zijn voortgekomen naar aanleiding van deze Accelerator: “Op banqueting niveau gaan we samen met het catering team aan de slag om de foodwaste te reduceren. Je ziet bij bestelde lunches voor o.a. vergaderingen hartstikke veel verspilling en dat is zonde. Middels een formulier bekijkt de cateraar wat er aan voedsel terugkomt. Vervolgens kan ons facility team de gebruiker aanspreken. Daarnaast gaan we uiteraard aan de slag met de challenges rondom het afval scheiden die onze medewerkers eerder al zelf initieerden. We gaan dit doorzetten op meerdere afdelingen zodat we ook daar de scheidingsgraad van het afval kunnen gaan verbeteren. Het mooie hiervan is ook dat je direct ziet dat de betrokken schoonmaker veel meer wordt aangesproken door de medewerkers op de werkvloer. Vragen over afvalscheiding komen direct bij hem of haar terecht, dit zorgt dan dus weer voor verbinding!”.  
 

Waardevol afval
Bij veel van de deelnemers kwam naar voren dat met name in de afvalreductie op de werkvloer nog veel winst te behalen is. Waar afval vroeger al snel als vies bestempeld werd, heeft het tegenwoordig echt een waarde en zien we het als grondstof. Frank Dobbelsteijn, oprichter Returnity: “Afval nutteloos? Zeker niet. Veel mensen uit onze huidige maatschappij werken én denken daarentegen toch nog via een lineair principe. Afval wordt als waardeloos beschouwd en voor niets achtergelaten in de prullenbak. Returnity draagt binnen CircularOffice bij aan het keren van het tij. In ons samenwerkingsverband gaan we terug naar de essentie: beschouw afval als waardevol én leer circulair te denken. Je hoeveelheid restafval kan dan zomaar met een factor drie reduceren. Wij helpen organisaties om hun duurzame doelstellingen te behalen en laten deze bedrijfsomgevingen richting een duurzaam kantoor bewegen”.

Pak uw duurzame doelstellingen aan
Wilt u ook inzicht krijgen in het verbeterpotentieel van uw kantooromgeving? Via een laagdrempelige online tool kunt u samen met uw team aan de slag. CircularOffice geeft u de handvatten en u duikt middels een quizvorm dieper uw eigen organisatie in.
In het nieuwe jaar starten we weer een aantal sessies op waar u aan kunt deelnemen. Wordt dus vervolgd.

Mail naar: circularoffice@economicboardutrecht.nl of kijk op www.circularoffice.nl.

 

Foto: eerste deelnemende team aan CircularOffice Accelerator. Fotografie: onlinebeeldvorming

Over CircularOffice Accelerator

​De CircularOffice Accelerator is een initiatief van CircularOffice in samenwerking met CE-versneller Phi Factory. CircularOffice heeft als doel om kantoren afvalvrij te maken door slimme inkoop, het terugdringen van verspilling en hoogwaardig hergebruik van grondstoffen. Het consortium van CircularOffice is bijeengebracht door Economic Board Utrecht en bestaat uit Koninklijke BammensReturnity B.V.Sodexo en Westerveld. Door middel van samenwerking met startups wordt invulling gegeven aan continue innovatie.

Irene ten Dam

Irene ten Dam is domeinmanager Groen bij Economic Board Utrecht.

06-33679256 06-33679256