Categorie

Geen energienota, uw huis verdient het

Stelt u zich eens voor: u heeft geen energierekening meer en houdt daardoor geld over. Voor de studie van uw kinderen misschien? Een nieuwe bank of lekker even weg met uw gezin. Het is dichterbij dan u denkt; uw huis kan namelijk door een combinatie van energiemaatregelen (denk aan isolatie, zonnepanelen) zo aangepast worden dat u net zo veel energie opwekt als dat u gebruikt. Bekijk als voorbeeld het filmpje over 'Nul-op-de-meter'.

 

Duur? Ja, deze maatregelen kosten natuurlijk geld en vragen om een investering vooraf. Toch zijn deze technieken om twee redenen haalbaar en betaalbaar. Enerzijds vanwege het hoge tempo waarin de nieuwe technieken zich ontwikkelen. Anderzijds door een slimmer proces bij installatie- en bouwbedrijven door industrialisatie en standaardisatie vergelijkbaar met de auto-industrie. Ook banken willen meedenken over leencondities die een nul-op-de-meter renovatie mogelijk maken. De meesten onder u zullen de benodigde investering niet zo op de plank hebben liggen. De kosten van de lening dienen lager te zijn dan de opbrengsten van de energiebesparing. Met de besparing op uw energiekosten financiert u dus uw maatregelen. Uw huis stijgt nog in waarde ook!

Realistisch? Ja, als we met z’n allen de schouders eronder zetten. Dan is het in 2020 mogelijk dat 50.000 woningen in onze regio geen energierekening meer hebben. Natuurlijk zullen eerst de early adapters instappen. Later zal de massa volgen, zeker als de kosten inderdaad lager worden. Met de lage rente en de steeds goedkopere en betere ‘nul-op-de-meter’-oplossingen van het bedrijfsleven gaat het ons lukken.

Dat was ook de sfeer die er hing tijdens de ‘nul-op-de-meter’ werkconferentie op 10 september. Bij veel partijen uit de regio heerst een grote bereidheid bij te willen dragen aan de realisatie van de ambitie van 50.000 ‘nul-op-de-meter’ woningen in 2020. Onder gemeenten, die met eenvoudige en snelle vergunningsprocedures willen komen, (vergunning in één dag) als u bij hen aanklopt. Ook de Utrechtse creatieve industrie wil bijdragen, door voor de WAUW-factor te zorgen en u als bewoner enthousiast te maken voor  het concept. De bouw- en installatiebedrijven zorgen voor slimme, betaalbare en betrouwbare producten en diensten en de financiële instellingen zorgen voor slimme financiering. Ook woningcorporaties kunnen en willen met hun woningvoorraad bijdragen, aangezien ‘nul-op-de-meter’ ook voor huurders van sociale huurwoningen interessant is. En last but not least zijn er de kennisinstellingen. Zo is de Hogeschool Utrecht nu al bezig studenten op te leiden voor deze nieuwe markt. Geweldig.

Ivo Opstelten (@ivo_opstelten), lector ‘Nieuwe energie in de Stad’ aan de Hogeschool Utrecht en regisseur bij Energiesprong/ Platform31 (dus niet de minister Opstelten) presenteerde tijdens de werkconferentie dat 50.000 ‘nul-op-de-meter’ woningen samen een economische waarde hebben van 2,2 miljard euro. Ook toonde hij aan dat ‘nul-op-de-meter’ een onderdeel van sociaal beleid is, in 2012 had namelijk 11% van de lage inkomensgroep onvoldoende geld voor verwarming in huis. Tot slot gaf hij aan dat Utrecht een uitstekende uitgangspositie heeft om de ambitie te realiseren. We presteren namelijk bovengemiddeld.

Dat het bedrijfsleven deze giga-kans van 2,2 miljard euro ziet, zal u niet verbazen. Veel bedrijven in de regio zijn al aan de slag en weten dat als het hier lukt, de producten en diensten dan ook in de rest van het land, Europa en de wereld te verkopen zijn.  De grootschalige uitrol van ‘nul-op-de-meter’ in de regio is goed voor 1.500 banen.  Mooie voorbeelden te over die ons inspireren en het gevoel geven dat het gaat lukken. Ik denk meteen aan het consortium 033Energie ism.het ‘Centrum voor Duurzaam Renoveren’ en de proefwoningen van BAM Woningbouw en woningcorporatie Portaal in Soesterberg.

Uw huis verdient het, uw portemonnee verdient het en het biedt onze ondernemers enorme kansen. En niet te vergeten: het milieu. Er zijn nog hobbels te nemen. Als Economic Board Utrecht werken wij met onze partners samen om deze hobbels weg te nemen, zodat ‘nul-op-de-meter’-oplossingen zo snel als mogelijk tegen een goede prijs beschikbaar zijn voor u.

Met een groepsfoto bezegelden Utrechtse ondernemers, wetenschappers, politici en afgevaardigden van maatschappelijke organisaties op 10 september hun commitment dit voor elkaar te krijgen.

Henk Broeders

Henk Broeders is voorzitter van de Economic Board Utrecht.