Domein
Categorie

Gemeente Amersfoort wint prijs op Duurzaam Gebouwd Congres

Tijdens het landelijke Duurzaam Gebouwd Congres op 13 november in Maastricht is een project uit de gemeente Amersfoort in de prijzen gevallen. Met het project ‘ABC – Cluster Liendert’ won de gemeente de Gouden Kikker Award 2014, als mooiste en duurzaamste (bouw)project van Nederland.

De Gouden Kikker Award

De Gouden Kikker Award wordt jaarlijks door ABC Nova uitgereikt aan bouwprojecten die voorop lopen op het gebied van duurzaamheid en innovatie. De prijs is in het leven geroepen om de ontwikkeling van duurzaam bouwen extra te stimuleren en betere toepassingen en processen te ontwikkelen voor duurzaam wonen, werken, zorg en onderwijs. De prijs werd uitgereikt tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres in Maastricht. ABC Nova is partner en hoofdsponsor hiervan.

ABC – Cluster Liendert

Het winnende Amersfoortse project, momenteel nog in de technische ontwerpfase, draait om het gebruik en de gebruikers, en heeft een educatief karakter. Dit educatieve karakter is uiteindelijk doorslaggevend geweest. De gebruiker wordt namelijk door ‘kijkbeleving’ bewust gemaakt van het energieverbruik en haar invloed daarop. Ook wordt er aan kinderen gevraagd om mee te denken in duurzame oplossingen, waarbij het beste idee ook daadwerkelijk gaat worden uitgevoerd. “Het betrekken van de kinderen is een co-creatie pur sang en het integrale denken is mooi”, aldus de enthousiaste jury. “Het project is ook inspirerend en motiveert tot een andere manier van denken en doen. Waar kan dat nou beter starten dan bij de jongste generatie? Hoe kun je mensen beter motiveren?”

Jurylid Ivo Opstelten (Platform 31) over de winnaar: "Het energieneutrale schoolgebouw is een terechte winnaar omdat het zowel op technisch gebied een voorbeeld is voor de nieuwe standaard in bouwen en ook goed de gebruikerswensen vervult met aandacht voor een gezonden comfortabel binnenmilieu. Maar belangrijker nog, er is ook serieus werk van gemaakt om te zorgen dat de gebruiker betrokken raakt in het optimaal duurzaam gebruik van het gebouw. Dat is juist bij een gebouw voor scholieren van belang, omdat ze deze kennis mee naar huis nemen. 

In Castricum hebben ze bij de Sokkerwei dergelijke bewustwording gedaan door de introductie van 'ouder-aandelen' in de school windmolen, voor de tijd dat je kind op school zit. 

Met dit soort innovatieve benaderingen zorg je er meteen voor dat de keuze voor energieneutraal wonen, zoals met de 'nul-op-de-meter' woningen/woningrenovaties die nu op de markt komen mogelijk is, een hele logische stap wordt. En dat is essentieel voor opschaling van deze mooie initiatieven die uiteindelijk goed zijn voor ons allemaal!"

Duurzaam Gebouwd

Het project van de gemeente Amersfoort is gebaseerd op hoge duurzaamheidseisen. Dit resulteerde in een school conform Frisse Scholen Klasse B en een GPR-score van gemiddeld 9 op de thema’s Energie, Milieu, Gezondheid, Gebruikskwaliteit en Toekomstwaarde. Hierbij wordt zelfs een score van 10 op het thema energie behaald. Kortom; een gebouw dat straks helemaal energieneutraal is.

EBU en ‘nul-op-de-meter’

Economic Board Utrecht feliciteert de gemeente Amersfoort van harte met dit mooie energieneutrale project. Binnen het domein Groen werkt de EBU zelf ook aan energieneutrale woningen, middels het initiatief ‘nul-op-de-meter’. De ambitie: 50.000 ‘nul-op-de-meter’ woningen in 2020. Op 10 september vond de feestelijke kick-off plaats. Op 29 januari zal er een ‘nul-op-de-meter’ vervolgbijeenkomst plaatsvinden. Lees hier de tussentijdse update. Bent u ook actief binnen ‘nul-op-de-meter’ of wilt u ook meedoen?

Irene ten Dam

Irene ten Dam is domeinmanager Groen bij Economic Board Utrecht.

06-33679256 06-33679256