Categorie

Gezonder en prettiger leven dankzij sensoren, data en nieuwe samenwerking

Hoe fijn zou het zijn als je geholpen wordt een wandel- of fietsroute te bepalen op basis van goede luchtkwaliteit? Of als de politie automatisch wordt gealarmeerd bij geluidsoverlast of opstootjes in de stad? En stel je eens voor dat de sterkte van het licht van lantaarnpalen zich automatisch aanpast aan voorbijgangers: dat draagt zowel bij aan energiebesparing als veiligheid.

In 2030 woont zestig procent van de wereldbevolking in stedelijk gebied. Hoe zorgen we ervoor dat het ondanks die toenemende druk toch gezond en prettig wonen, werken en leven is?

In de regio Utrecht beschikken we over verschillende bouwstenen die gezamenlijk enorme kansen bieden voor marktpartijen om gevalideerde diensten en producten te ontwikkelen die bijdragen aan gezond stedelijk leven. Toepassingen die bovengenoemd scenario mogelijk gaan maken. Denk hierbij aan data en de ijkmethoden voor data die RIVM op dit moment ontwikkelt. Of sensoren uit smart-city netwerken. Maar bijvoorbeeld ook de onderzoeksresultaten die worden blootgelegd in de Utrecht Exposome Hub.

Als Economic Board Utrecht brengen we deze bouwstenen in contact met elkaar, maar ook met marktpartijen. Voor ondernemers met oplossingen voor gezond leven in een stedelijke omgeving wordt bovendien ter ondersteuning een regionaal fonds ontwikkeld.

RIVM

Het RIVM is bezig om gevalideerde data ter beschikking te stellen over gezondheid gerelateerde effecten van geluid, fijnstof, temperatuur en beweging, plus gegevens over kansrijke interventies. Marktpartijen kunnen deze informatie gebruiken in de gebouwde omgeving en bij de ontwikkeling van slimme toepassingen als apps of games. Toepassingen die bijdragen aan een verbeterde gezondheid van mensen, of helpen voorkomen dat de gezondheid schade ondervindt, denk aan stress of COPD.

Naast eigen, reeds gevalideerde data, ontwikkelt het RIVM ook ijkmethoden om nieuwe sensordata te valideren en vergelijking mogelijk te maken.

Sensoren

Een andere bouwsteen bestaat uit grootschalige netwerken van sensoren uit smart city-netwerken. Momenteel worden de eerste verkenningen uitgevoerd en wordt een lijst opgebouwd van steden en regio’s die willen koppelen. De nieuwe netwerken meten relevante waardes voor de gezondheid van bewoners. De ijkmethoden van het RIVM zorgen voor validatie van gegevens en maken het mogelijk dat deze gegevens gebruikt worden om toepassingen en interventies op te ontwikkelen.

Privacy

De data die door RIVM wordt verzameld en geijkt bevat geen persoonlijke data, maar algemene data uit en over de leefomgeving. Het uitgangspunt rondom de data is dat de zeggenschap over de data, algoritmen en toepassingen wordt ontworpen uit respect voor de privacy van bewoners. De data is onafhankelijk en open, in de zin dat de sensornetwerken gekoppeld kunnen worden en dat aanbieders van toepassingen en interventies welkom zijn om aan te sluiten.

Get Connected

Zowel publieke of maatschappelijke organisaties als private partijen zijn welkom om de data en kennis te gebruiken om toepassingen te ontwikkelen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Kom tijdens het Get Connected jaarcongres van de EBU op 11 oktober aanstaande meer te weten over dit onderwerp.

Namens de EBU is Ton van Mil kwartiermaker in het samenbrengen van de verschillende bouwstenen voor gezond stedelijk leven. Iedereen met goede, nuttige ideeën is van harte welkom om contact op te nemen.

Aanmelden Get Connected

Ton van Mil

Ton van Mil is directeur van de Economic Board Utrecht.

06-51362824 06-51362824