Domein
Categorie

GreenOwl en Anders Reizen app winnen Anders op Weg

GreenOwl van Plan to Behaviour, Mobidot, en Fourcelab  en De Anders Reizen app van ALD Automotive zijn de winnaars geworden van het project Anders op Weg. Met Anders op Weg wil de provincie Utrecht mensen op een bijzondere manier aanzetten om hun gedrag te veranderen, met name om de file te verminderen. Bedrijven uit de creatieve industrie zijn gevraagd om innovatieve ideeën in te brengen.

Tijdens de slotbijeenkomst heeft de jury van Anders Op Weg, Michael Kortbeek, Pim Engels, Jan Hendrik Leopold en Tineke Hof de Anders Reizen app en Greenowl uitgeroepen tot winnaars van het project. Plan to Behaviour, Mobidot, en Fourcelab winnen met GreenOwl een geldbedrag van  

€ 30.000 om van de pilot een marktproduct te maken. ALD ontvangt € 20.000 om de Anders Reizen app in de markt te zetten. “Wat ons als jury vooral opviel is het enorme enthousiasme van de deelnemers. GreenOwl is een app die dicht bij de gebruiker staat en potentie heeft.” aldus Michael Kortbeek, juryvoorzitter. GreenOwl is dé groene en slimme oplossing die mensen stimuleert om milieuvriendelijke keuzes te maken in hun mobiliteitsgedrag en daarmee een bijdrage te leveren aan het milieu. Via een offline (coaching op locatie) én online aanpak (een spel tussen bedrijfsteams) stimuleert Green Owl duurzame vormen van reizen (fiets, OV) en biedt het mensen de gelegenheid niet alleen te besparen, maar gezamenlijk een positieve CO2-footprint te realiseren.

De Anders Reizen app van ALD Automotive waarbij leaserijders slimme kilometers kunnen sparen door anders of zuinig te reizen in combinatie met een mobiliteitspas geeft directe feedback en biedt besparingen voor de werkgever. Het is een oplossing die effectief is. Het richt zich nu alleen op Co2 reductie, we willen ook minder kilometers zien. Volgens ons is dit mogelijk.” 

Vijf innovatieve concepten

De jury beoordeelde de gerealiseerde concepten: Anders Reizen app van ALD Automotive, GreenOwl van Plan to Behaviour, Mobidot, en Fourcelab en de Carpoolkaart 2.0 van VCC Oost op effect op gedragsverandering,  haalbaarheid en commercieel succes en de noodzaak van overheidsbijdrage.

Bovendien zijn de concepten Ik Ben Geen File van Bureau Moorgen en Wegwijzers van Bright Alley afgelopen maanden aangescherpt en getest op de doelgroep of ze kansrijk zijn om gedragsverandering te realiseren. Met name Ik Ben Geen File gaf veel aanknopingspunten om nadere ontwikkeling van het concept naar pilot alsnog te overwegen.

Beter Benutten

Het project Anders op Weg is onderdeel van het programma Beter Benutten. In het programma Beter Benutten nemen Rijk, regio en bedrijfsleven samen innovatieve maatregelen om de bereikbaarheid in de drukste regio’s te verbeteren.

Irene ten Dam

Irene ten Dam is domeinmanager Groen bij Economic Board Utrecht.

06-33679256 06-33679256