Domeinen
Categorieën

Grootse online hackathon tegen corona

#flattenthecurve en verlaag de werkdruk van het zorgpersoneel!

Al enkele jaren wordt in de regio Utrecht via een multidisciplinaire design thinking aanpak gewerkt aan oplossingen voor complexe problemen. Door de uitbraak van de corona epidemie zijn de fysieke hackathons in Utrecht en Amersfoort uitgesteld naar oktober. Een groot gedeelte van de organisatoren en deelnemers aan de hackathons zit als gevolg van de COVID-19 crisis thuis. En dat terwijl de druk op het zorgpersoneel toeneemt en er ook andere problemen ontstaan door de pandemie en de getroffen maatregelen. Dutch Hacking Health gaat deze problemen daarom samen met EBU te lijf met de online hackathon ‘Hack Corona!’.

Nadat de inschrijving op 17 maart startte, zijn er binnen 48 uur ruim 20 problemen ingediend en 300 deelnemers aangemeld. Deze hackers komen uit zowel private als publieke organisaties, hebben verschillende expertises en werken samen middels een online platform, dat met behulp van Cisco in kort tijd is opgezet.

Thema’s

Alle thema’s zijn gericht op het ondersteunen en ontlasten van het zorgpersoneel. Is het niet rechtstreeks, dan wel door op verschillende manieren bij te dragen aan #flattenthecurve. Ook ontstaan initiatieven die kunnen leiden tot werk-naar-werk transities, zoals het inzetten van ex-zorg-professionals en de ondersteuning door vrijwilligers.

Teams werken aan oplossingen voor problemen als: tekort aan mondkapjes, verbeteren van triage, traceren van besmettingen en psychologische ondersteuning voor de professionals in de “frontlinie”. Coaches en experts uit binnen- en buitenland bieden zich vrijwillig aan om de teams te ondersteunen. 

Doelstelling

Het doel van Hack Corona is om denk- en doekracht in verschillende regio’s te verzamelen, om zo in korte tijd uitvoerbare oplossingen te realiseren die bijdragen aan #flattenthecurve. Er wordt ingezet op concrete oplossingen waar de deelnemers na de hackathon in hun eigen werkomgeving mee door kunnen, ondersteund door het netwerk dat ze tijdens de hackathon hebben vergroot.

Human Capital Agenda en EBU

Economic Board Utrecht (EBU) ondersteunt de Utrecht Challenge Alliantie en de health hackathons van Dutch Hacking Health en gelooft in de kracht van dit soort hackathons. Binnen challenges werken studenten, professionals en inwoners samen aan deze vraagstukken, wat leidt tot nieuwe inzichten, kennisontwikkeling en concepten voor innovatieve oplossingen die bijdragen aan gezond en duurzaam stedelijk leven. Middels verrassende verbindingen samen een steentje bijdragen aan urgente maatschappelijke uitdagingen. Bovendien draagt deze hackathon ook bij aan werk-naar-werk initiatieven; een belangrijk speerpunt uit de regionale Human Capital Agenda.

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op de website van Dutch Hacking Health of neem contact op met Ramses de Groot, domeinmanager Human Capital Agenda. 

Ramses de Groot

Ramses de Groot is domeinmanager Human Capital Agenda bij Economic Board Utrecht.

030 - 238 28 58 030 - 238 28 58