Domein
Categorie

Grootste CoderDojo, programmeerworkshop voor kinderen, in Utrecht

Op zaterdag 17 oktober, de laatste dag van de Europese Codeweek, opende Kees Geldof, wethouder Organisatievernieuwing van de Gemeente Utrecht, de grootste CoderDojo die tot nu toe in Nederland heeft plaatsgevonden. Het was tevens de eerste CoderDojo in Utrecht. Ruim 100 kinderen tussen de 7 en 12 jaar maakten hier op speelse wijze kennis met programmeren. 

De (regionale) partners van dit initiatief zijn Ziggo, Gemeente Utrecht, Economic Board Utrecht, Medialab Setup, de Bibliotheek Utrecht en Jaarbeurs. Volgende CoderDojo’s zijn al gepland en vinden in november, december en januari plaats in De Bibliotheek Utrecht.

CoderDojo

Tijdens een CoderDojo maken jongeren kennis met techniek en leren zij op een eenvoudige en speelse manier programmeren, websites en apps maken en nog veel meer. De bijeenkomsten zijn gratis toegankelijk. Vrijwilligers met een passie voor techniek begeleiden de jongeren, maar het uitgangspunt is vooral ‘zelf doen’. CoderDojo is oorspronkelijk een Ierse vrijwilligersorganisatie. Inmiddels zijn er wereldwijd, in meer dan 60 landen, meer dan 700 CoderDojo’s.

De kinderen zijn aan de slag gegaan met onder andere Scratch. Scratch is een gratis, visuele programmeeromgeving die speciaal geschikt is voor jonge mensen. Met dit programma lijkt het alsof je met Lego blokken aan het bouwen bent aan bijvoorbeeld een animatie, spel of muziek.

Europese Codeweek

Programmeren is hét lezen en schrijven van de toekomst. Achter iedere interactie tussen mens en computer zit code. Of je nu een app bouwt, een simulatie maakt van het sterrenstelsel of mensen door social media met elkaar in verbinding brengt. Code is overal. Programmeren leert kinderen logisch en gestructureerd denken en begrijpen hoe technologie werkt; belangrijke vaardigheden om met technologische innovaties om te kunnen blijven gaan. 

In heel Europa werd afgelopen week, van 10 tot en met 17 oktober, de Codeweek georganiseerd om aandacht te vragen voor het belang van leren programmeren door jongeren. Ook in Nederland zijn diverse activiteiten rond coderen, waaronder vandaag deze CoderDojo in Utrecht.

Economic Board Utrecht

Een van de partners van CoderDojo Utrecht is de Economic Board Utrecht. De arbeidsmarkt vraagt steeds meer om werknemers die overweg kunnen met ICT. Aan deze behoefte voldoen is cruciaal voor de ontwikkeling van de economie. CoderDojo laat jongeren op een laagdrempelige en plezierige manier kennismaken met ICT, en bereidt ze zo spelenderwijs voor op de toekomst. De Economic Board Utrecht ondersteunt CoderDojo daarom graag. 

Karen van der Moolen

Karen van der Moolen is domeinmanager Slim bij Economic Board Utrecht.

06-14843018 06-14843018