Domein
Thema
  • Circulaire economie
Initiatief
Categorie

Handleiding Materiaal Gedreven Opdrachtgeverschap

Dat circulair bouwen en demonteren een enorme potentie heeft in de regio Utrecht, is inmiddels een breed gedragen gedachtegoed. Onze regio kent aansprekende (succesvolle) voorbeeldprojecten. Tijdens de werkconferentie Circulaire bouw & demontage op 12 maart 2018 hebben we verkend welke componenten in het bijzonder kansrijk zijn voor hergebruik en hoe opdrachtgevers hergebruik van componenten kunnen stimuleren. Inmiddels worden in de wereld van bouw en ontwerp steeds meer circulaire eisen gesteld, zoals het hoogwaardig hergebruiken van materialen.

Tijd dus om ervaringen te delen die al zijn opgedaan met Materiaal Gedreven Opdrachtgeverschap. En om u mee te nemen in het anders waarderen van afvalstromen en het in de praktijk toepassen van beschikbare materialen. Niet alleen hergebruik van materialen uit lokale sloopopgaves blijkt succesvol, ook productieafval van fabrikanten, B-keus materiaal, overproductie bij nieuwbouw en vrijgekomen  materialen bij particulieren of events.

Het loont om experts op het gebied van Materiaal Gedreven Opdrachtgeverschap bij uw projecten in te zetten. Circulair bouwen en demonteren betekent vooral nauwere samenwerking voor de opdrachtgever, architect, aannemer en constructeur. Ieders expertise is nodig om te komen tot de juiste circulaire keuzes. Bovendien: ook investeren in het sluiten van ketens naast die van lokale sloopopgaves
rendeert!

Er is nog weinig inzicht in de milieu-impact van hergebruik van materiaal en elementen ten opzichte van de inzet van nieuw materiaal. Superuse Studios heeft hier in specifieke projecten onderzoek naar gedaan en ontwikkelde een formule die zeer de moeite van het bespreken, delen en toepassen waard is. Deze handleiding is in opdracht van Economic Board Utrecht geschreven door Cistain in samenwerking met Superuse Studios. De handleiding is gebaseerd op drie gerealiseerde praktijkcases uit de provincie Utrecht en geeft inzicht in beschikbaarheid en toepasbaarheid van gebruikte materialen. Daarnaast biedt het een concreet stappenplan hoe te komen tot een materiaal gedreven bouwproject.

Bent u ook bezig met Materiaal Gedreven Opdrachtgeverschap of het sluiten van een circulaire bouwketen? Dan kom ik graag met u in contact.

Irene ten Dam
irene.tendam@economicboardutrecht.nl 

Download de handleiding Materiaal Gedreven Opdrachtgeverschap

BNR podcast

Maandag 6 mei was Bianca Ernst (Cistain & Hof van Cartesius) te gast bij BNR Bouwmeesters, naar aanleiding van de handleiding Materiaal Gedreven Opdrachtgeverschap. 

Luister de podcast hier terug

Irene ten Dam

Irene ten Dam is domeinmanager Groen bij Economic Board Utrecht.

06-33679256 06-33679256