Domein
Categorie

HKU-studenten winnen JamToday Utrecht

Het weekend van 12-14 juni gingen Utrechtse studenten van ROC Midden Nederland, HKU, HU en UU samen met professionals van Tingly Games aan de slag om binnen 48 uur games te ontwikkelen rondom het thema ‘Lekker Slapen’. Deze Game Jam vond plaats in het kader van JamToday, een Europees netwerk gewijd aan applied game design. Team Restless Wrestlers, bestaande uit HKU-studenten, is winnaar van zowel de publieksprijs als de juryprijs. Het team ontwikkelde een virtual reality-ervaring die de gebruiker helpt om tot rust te komen.  

JamToday Utrecht koos voor het thema ‘Lekker slapen’ omdat veel jongeren met vermoeidheid en slaapproblemen kampen. Een game die door jongeren zelf is ontworpen en aansluit bij hun leefwereld kan bijdragen aan bewustwording en stimuleren van gezonder gedrag.

Na de opening van de Game Jam door wethouder Victor Everhardt van Volksgezondheid in Utrecht doken de teams met behulp van experts in alle aspecten rondom slaapproblematiek: wat gebeurt er als je continu te weinig slaapt? Welke behandelingen worden er toegepast? Wat kan je zelf doen? En niet te vergeten: welke apps en games bestaan er al?

Jury en winnaars

De jury, bestaande uit Lisette Jongbloets (Jeugdarts Gemeente Utrecht), Jelle van der Weijde (domeinmanager Gezond Economic Board Utrecht), Marianne van der Horst (Gemeente Utrecht), Willem-Jan Renger (HKU), Eric Holtman (ROC Midden-Nederland), Patrik Post (Welzijn College ROC) en Lisa van Blokland (PAZIO), boog zich op zondagmiddag over de vijf interessante en uiteenlopende concepten die de teams in kort tijdsbestek hebben ontwikkeld.

Winnaar van zowel de publieksprijs als de juryprijs, Team Restless Wrestlers (HKU Games en Interactie), ontwikkelde bijvoorbeeld een virtual reality-ervaring die de gebruiker helpt om tot rust te komen. 

De aanmoedigingsprijs ging naar Team Nightmare (ROC Midden Nederland, HKU), dat bestaande spelconcepten omkeerde door spelers van hun spel juist te belonen als ze níet spelen (en dus ook niet op hun telefoon of tablet kijken wanneer ze eigenlijk moeten slapen). Volgens Jelle van der Weijde een echte gamechanger. 

Van der Weijde was ook erg onder druk van de deelnemers: “Ik ben onder de indruk van de creativiteit en de vele inspirerende en vernieuwende oplossingen.”

De winnaars van de Game Jam mogen in Barcelona hun game presenteren voor een Europese JamToday Commissie.

Deze JamToday Game Jam werd mogelijk gemaakt door de Economic Board Utrecht, Dutch Game Garden, Gemeente Utrecht, ROC Midden-Nederland, HKU en PAZIO.

Jelle van der Weijde

Jelle van der Weijde is domeinmanager Gezond bij Economic Board Utrecht

06-47556548 06-47556548