Ontdek Utrecht Region: Mobiliteitsfabriek

De Mobiliteitsfabriek maakt mobiliteit makkelijk, beschikbaar en efficiënt voor alle mensen die wonen en reizen in Nederland. In samenwerking met verschillende partners beantwoorden ze de mobiliteitsvraag van toeristen, expats, uitwisselingsstudenten en zakenreizigers. Focus en innovatie maken de Mobiliteitsfabriek een belangrijke speler binnen ‘geïntegreerde mobiliteit’ en ‘mobiliteit als dienst’.

Bart Molmans, netwerkmanager Partnerships: “We willen een grote impact maken op (sociale) duurzaamheid door op grote schaal te voldoen aan de veranderende reisbehoeftes van reizigers door middel van moderne mobiliteit.”

Duurzaam delen

De Mobiliteitsfabriek is de one-stop-shop voor alles wat je nodig hebt om comfortabel te wonen en werken, maar ook om als toerist of als uitwisselingsstudent gemakkelijk te reizen in Nederland. “We bieden verschillende reisopties, zoals deelauto’s en openbaar vervoer, maar ook gezondere alternatieven zoals (elektrische) fietsen. Daarnaast maken we het de consument en de cliënt makkelijk door het gebruik van een transparant en duidelijk (digitaal) proces voor facturatie- en betalingsverkeer, een laagdrempelig klantenservicecentrum en duidelijke data-inzichten en managementrapportages. Ook hebben we een consultancy tak voor ontwerpproblemen rondom publieke ruimtes en de mobiliteit transitie.”

De Mobiliteitsfabriek draagt met hun platform bij aan een gezond stedelijk leven in de regio Utrecht. “Naar mijn mening is gezond stedelijk leven een opstapje voor veel sociale en economische thema’s. Het laat zien hoe we een gezonde en leefbare stad en regio aan het bouwen zijn, waarin inwoners, bezoekers en werknemers zich comfortabel voelen om te wonen, werken en de omgeving te ontdekken. Onderzoek, sport, cultuur, wetenschap; ze hebben allemaal een plek in de regio om te groeien en experimenteren. Dit geldt ook voor onze slimme mobiliteit oplossingen.”

Molmans ziet mobiliteit als een verbindende factor in de regio; mensen zullen elkaar altijd willen ontmoeten, de regio ontdekken of reizen. Dit kan gefaciliteerd worden doen slimme oplossingen en een goed openbaar vervoer netwerk. “Kijk bijvoorbeeld naar onze pay-by-use diensten. Deze service stimuleert de ‘deel economie’. Het is niet meer nodig om een fiets of auto te hebben die maar een uur per dag wordt gebruikt. Als je transport nodig hebt op een bepaald tijdstip, dan zorgen wij er voor dat de juiste mobiliteit beschikbaar is, op het juiste moment en onder de juiste omstandigheden. Duurzame mobiliteit is een verbindende factor. We schuiven steeds meer van ‘bezitten’ naar ‘toegang hebben tot’. Met andere worden: duurzaam delen.”

Innovatie in mobiliteit

De Mobiliteitsfabriek werkt aan verschillende innovatieve projecten. Een goed voorbeeld van de pay-by-use functie is de Utrecht Region Pas. Deze kaart kan worden gebruikt voor alle vormen van duurzame mobiliteit (onder andere het huren van OV fietsen). Daarnaast kan de pas ook gebruikt worden voor bezoekersattracties in de regio Utrecht.

Een ander sociaal project is het verstrekken van een mobiliteitsbudget voor ouderen en gezinnen met een laag inkomen. “Slimme en duurzame mobiliteit biedt perspectief op de kwaliteit van leven. Het kan mensen bijvoorbeeld de kans geven om deel te nemen in de maatschappij of een manier bieden om naar sollicitatiegesprekken te gaan.”, legt Molmans uit.

Als gevolg van COVID-19 ontstond er een nieuwe vraag. Bedrijven zijn op zoek naar nieuwe manieren van mobiliteit voor hun werknemers. Nu het thuiswerken volledig is geïntegreerd in ons dagelijks leven, ontwierp de Mobiliteitsfabriek een nieuw slimme mobiliteit pakket, wat hybride werken op verschillende locaties stimuleert.

De volgende stappen

Slimme mobiliteit maakt vanuit deel uit van onze realiteit. Molmans verwacht dat slimme mobiliteit zich zal blijven ontwikkelen en innoveren in de toekomst. “Ik geloof bijvoorbeeld dat, in de nabije toekomst, mobiliteit – net als je abonnement op de sportschool of je kaartje voor een cultureel evenement – onderdeel zal worden van je ‘digitale huissleutel’. Deze sleutel kan een app op je telefoon zijn met al je rechten, abonnementen en die verbonden is met je bankrekening.”

Intussen is de Mobiliteitsfabriek gefocust op verdere verduurzaming en internationalisering. “Op het moment, dragen we bij aan 9 van de 17 de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Het is ons doel voor de komende jaren om onze diensten zo te ontwikkelen dat we bijdragen aan alle 17 de Ontwikkelingsdoelen. Daarnaast, ondanks dat we in Nederland nog niet uitgegroeid zijn, zijn we op het moment ook aan het uitzoeken of we uit kunnen breiden naar het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.”

Ontdek Utrecht Region

Dit artikel is eerder verschenen in de campagne ‘Discover Utrecht Region’. Lees hier het oorspronkelijke artikel.

Jaap Breugem

Jaap Breugem is domeinmanager Internationalisering bij Economic Board Utrecht.

06-40398931 06-40398931