Domein
Thema
  • Circulaire economie
Categorie

i-did helpt mensen naar werk met het produceren van vilt uit gebruikt textiel

Hoe kun je het verweken van gebruikt materiaal combineren met mensen naar betaald werk brengen? i-did laat zien hoe dat kan. i-did gelooft namelijk in een samenleving waar producten en grondstoffen niet worden weggegooid, maar hergebruikt en gemaakt onder sociale omstandigheden. In 2009 richtte Mireille Geijsen als ervaren grafisch ontwerper i-did op om de circulaire en sociale samenleving verder te helpen.

De footprint van de textielindustrie

Mireille Geijsen van i-did “De textielindustrie laat een hele grote footprint achter. Er wordt veel verspild aan water en pesticide, wereldwijd. Het levert de hoogste CO2 uitstoot op. Dat kan anders, volgens ons. Wij maken van niet-herdraagbaar textiel een nieuw vilt. Een hoogwaardig design vilt, waarmee we design producten maken. En relatiegeschenken, maar ook akoestische panelen. Daarvoor werken we samen met ECOR, die van cellulose-afval plaatmateriaal maakt VRK die metisse maakt, een dik akoestisch vilt, dat helemaal getest en brandveilig is. Wij maken daarop de designlaag”.

Een voorbeeld hiervan waren de badges die de bezoekers aan het EBU Get Connected Jaarcongres kregen. De blauwe badges, die later ook als kofferlabel te gebruiken zijn, zijn gemaakt van gebruikte KLM-uniformen. Maar ook van oude uniformen van defensie worden designproducten gemaakt.

Het draait om werk

Maar het gaat niet alleen om het verkleinen van de footprint van de textielindustrie. Geijsen: “Wij helpen mensen naar werk, dat is het hoofddoel. We maken de producten in een atelier in Utrecht en nu ook in Den Haag. Daar helpen we mensen helpen weer werkfit te worden, hun kracht weer terug te vinden. Het gaat dan om mensen die langdurig in de bijstand zitten of zelfs nog nooit de bijstand zijn uit geweest. Zij gaan met een hoop competenties na een half jaar traject bij I-Did  naar de arbeidsmarkt.

70% naar werk

We helpen nu ongeveer 70% ook daadwerkelijk aan betaald werk. En dan niet in ateliers, want textielindustrie is er niet meer in Nederland, maar naar allerlei soorten branches, zoals  de zorg en de bouw”. Inmiddels biedt i-did een uitgebreide collectie aan via de eigen webshop en werkt i-did voor grote namen, zoals Ikea, Heineken, Cortina en H&M.

EBU Blikvangers

De regio Utrecht kent vele mooie, inspirerende initiatieven die bijdragen aan een groene, gezonde en slimme regio. Onder de noemer EBU Blikvangers delen wij graag deze (succes-) verhalen. Bent of kent u een blikvanger? Mail dan naar info@economicboardutrecht.nl. Bekijk meer blikvangers op de Gezond stedelijk leven initiatievenkaart. 

Gezond stedelijk leven initiatievenkaart

Irene ten Dam

Irene ten Dam is domeinmanager Groen bij Economic Board Utrecht.

06-33679256 06-33679256