Domeinen
Thema
  • Energiepositief wonen & werken
Categorie

Innovatieve bouwers gezocht voor pilot gebouwgebonden verduurzaming

Verduurzaming van woningen willen we voor particuliere woningeigenaren aantrekkelijker en haalbaar maken. De Economic Board Utrecht heeft daarom samen met de gemeente Amersfoort  en de provincie Utrecht, ondersteund vanuit de regio Eemland, initiatief genomen voor de ontwikkeling van een nieuwe gebouwgebonden verduurzamingsdienst.

Bij deze nieuwe dienst is de financiering van de verduurzaming gekoppeld aan de woning. De verduurzaming wordt door een dienstverlener (innovatieve bouwer) volledig (voor-)gefinancierd. De woningeigenaar betaalt voor deze dienst maandelijks een bedrag aan de dienstverlener. De woningeigenaar hoeft dus niet zelf een lening aan te gaan. Belangrijk is verder dat er geen restschuld is voor de woningeigenaar als de woning wordt verkocht, omdat de dienst gebonden is aan de woning en overgaat op de volgende eigenaar. De basis voor dit principe is het zogeheten ‘kwalitatief recht’.

Borgstelling gemeente Amersfoort voor pilot

De gemeente Amersfoort heeft recent besloten een borgstelling van maximaal €1 miljoen voor een pilot met deze gebouwgebonden verduurzamingsdienst op basis van het kwalitatief recht beschikbaar te stellen. Met de borg kan de geselecteerde dienstverlener financiering ophalen voor de verduurzaming van de woningen. Het doel is dat minimaal 10 woningen vergaand verduurzaamd worden op basis van de hier beschreven dienst.

We zoeken een dienstverlener (innovatieve bouwer) die met ons deze pilot wil realiseren.

Aanbesteding via Tenderned

Denkt u een aantrekkelijk concept te hebben dat zou kunnen passen in het concept van een betaalbare gebouwgebonden dienst voor particuliere woningeigenaren? Wilt u meer weten over het kwalitatieve recht? Wij nodigen u van harte uit om deel te nemen aan de informatiebijeenkomst die de gemeente Amersfoort op 23 juni organiseert.  Meer weten of aanmelden voor de informatiebijeenkomst? Kijk op de website van Tenderned.

Stef Röell

Stef Röell is binnen Economic Board Utrecht verantwoordelijk voor de financiële instrumenten.

06-11866643 06-11866643