Domein
Thema
  • Innovatieve interventies
Categorie

Inschrijfperiode Techindustrie voor grote zorginnovatie geopend

Het UMC Utrecht daagt samen met vier Europese ziekenhuizen bedrijven uit een techniek te ontwikkelen voor het continu en op afstand monitoren van de vitale functies. De inschrijving voor Europese tech-bedrijven om een grote zorginnovatie te ontwikkelen is geopend tot 12 januari 2018.   

Het gaat in eerste instantie om patiënten die van de intensive care af komen maar later kan dit ook op ander type patiënten worden toegepast. Volgens initiator en coördinator Cor Kalkman kan “met nieuwe intelligente technologie deze nieuwe vorm van monitoring van deze patiënten ernstige complicaties voorkomen en levensreddend zijn’. Bedrijven die aan dit zogenaamde Nightingale project willen meedoen krijgen tot 12 januari 2018 de kans zich in te schrijven in een openbare tender.

Op afstand slim monitoren

De vijf ziekenhuizen (UMC Utrecht  samen met Universitair Ziekenhuis Leuven, University College London Hospitals, het Karolinska University Hospital in Stockholm en Uniklinik Aachen) zoeken bedrijven met kennis en ervaring op het gebied van medische sensoren en complexe signaalanalyse die een oplossing kunnen ontwikkelen voor het op afstand monitoren van vitale functies van patiënten. Het moet een monitoring- en communicatiesysteem zijn dat patiënten met zorgverleners verbindt, slimme zelflerende algoritmen gebruikt om vroegtijdige achteruitgang te herkennen en geïntegreerd is met informatiesystemen van verschillende zorgverleners.  Nightingale betrekt naast zorgprofessionals, ook patiënten en mantelzorgers om te zorgen dat de technologie goed aansluit bij de mogelijkheden en wensen van de patiënt.

Subsidie via PCP

De Europese Unie heeft een nieuw programma opgezet met de naam ‘Precommercial Procurement’. In plaats van de Europese industrie direct te subsidiëren in hun eigen innovatieve ontwikkelingen, die niet altijd aansluiten op de wensen van patiënten en zorgverleners, wordt er nu subsidie van € 5,3 miljoen toegekend aan ziekenhuizen met een ‘clinical need’ die een oplossing zoeken. Hiermee wordt de Europese industrie middels een aanbesteding uitgedaagd om een innovatieve oplossing te ontwikkelen die aansluit op de behoeftes uit de praktijk.

Inschrijven

Meer informatie over het project en de inschrijving is te vinden op de website van Nightingale

Jelle van der Weijde

Jelle van der Weijde is domeinmanager Gezond bij Economic Board Utrecht

06-47556548 06-47556548