Internationaliseringsontbijt in Amersfoort | Get Connected

Op 12 oktober vond het tweede internationaliseringsontbijt Utrecht Region plaats tijdens het EBU Get Connected Jaarcongres in Amersfoort. Burgemeester Lucas Bolsius verwelkomde internationale werkgevers en kennisinstellingen uit de regio Utrecht in de Prodentfabriek in Amersfoort.

Tijdens het ontbijt werd feedback gegeven op de programma’s en procedures van de ‘International Talent Community Utrecht Region’ (ITCU). Dit is een initiatief van de Economic Board Utrecht (EBU) waarbij onder andere Rabobank Nederland, SKF, PWC, Internationale School Utrecht, provincie Utrecht, Universiteit Utrecht, gemeente Utrecht en Amersfoort de handen ineen hebben geslagen voor de ontwikkeling en promotie van initiatieven gericht op een ‘welcoming environment’ voor internationaal talent. De aanwezigen deelden hun ervaringen en bespraken de kansen en uitdagingen rondom het vestigingsklimaat van onze Utrecht Region.

Dit leverde aanvullend de volgende ‘oogst’ op: 

  1. De krappe huizenmarkt in en rondom de regio Utrecht vormt een groot probleem voor het huisvesten van internationale studenten en medewerkers. Er wordt een taskforce opgezet om dit probleem aan te pakken en de ITCU neemt hiervoor het initiatief. 
  2. Burgemeester Lucas Bolsius gaf aan dat hij graag een Amersfoortse variant van een welkomst dag voor nieuwkomers in de regio Utrecht wil onderzoeken. Hier zal de ITCU een voorstel voor doen.
  3. Het organiseren van congressen is een mooi voorportaal om bedrijven en internationaal talent aan de Utrechtse regio te laten proeven. ITCU komt met een voorstel om dit vorm te geven.
  4. Het verstrekken van de juiste verblijfsvergunningen voor medewerkers is nu nog ingewikkeld en kost teveel tijd. Deze zorg wordt gedeeld vanuit provincie Utrecht en wordt in Den Haag bespreekbaar gemaakt.
  5. Pim van den Berg gaf aan dat de regio Utrecht de belangrijkste kandidaat is om de start van de Vuelta in 2020 toegekend te krijgen. Iedereen die zich hierbij wil aansluiten kan contact opnemen met Pim van den Berg.

Deze input gebruikt de ITCU weer om haar initiatieven nog beter af te stemmen zodat we gezamenlijk onze regio een nog prettigere plek maken voor internationals en hun spouses om zich hier te vestigen en snel thuis te voelen.

Bent u ook geïnteresseerd in de initiatieven van de ITCU? Bekijk dan onze brochure of neem contact op met Tessa Wapstra via ITC@economicboardutrecht.nl of via 06-16695558.

Samen maken we ons hard voor het aantrekken en behouden van internationaal talent voor bedrijven en kennisinstellingen in onze regio

Jaap Breugem

Jaap Breugem is domeinmanager Internationalisering bij Economic Board Utrecht.

06-40398931 06-40398931