Domein
Thema
  • Circulaire economie
Categorie

Jan Snel levert modulaire gebouwen met uitstraling en comfort

Een modulair bouwbedrijf. Dat is Jan Snel. In de fabriek worden units gemaakt, die met eigen transport naar een gewenste locatie worden gebracht waar ze worden afgemonteerd tot tijdelijke of permanente huisvesting. Hoe het bedrijf hiertoe kwam, wat de voordelen zijn en welke (circulaire) ambities het bedrijf heeft, wordt toegelicht door Wendy van Duijnhoven, Marketing & Communicatie Manager van het bedrijf.

Het modulaire bouwbedrijf Jan Snel is ontstaan vanuit het transportbedrijf Jan Snel. Jaren geleden werden er nog melkbussen vervoerd. Later werden dat containers en nog later werden die containers units voor bouwketen. Zo zijn ze steeds verder ontwikkeld tot hoogwaardige, modulaire units of modules voor gebouwen, die worden gemaakt in de fabriek in Montfoort en tegenwoordig ook in Hulst en Eemshaven”.

Operatiekamers, studentenkamers en eengezinswoningen

We bieden zowel tijdelijke als permanente oplossingen. Bij tijdelijke oplossingen is het zo dat we de units na gebruik weer ophalen en op een andere plek en in een eventueel andere samenstelling opnieuw kunnen gebruiken. We hebben een heel breed aanbod, voor alle woonsegmenten. We leveren grondgebonden huisvesting en ook gestapelde bouw. Van eengezinswoningen tot studentenflats, waarin de studenten een eigen studio met voorzieningen hebben. Een goed voorbeeld daarvan in Utrecht is Keramus. Maar we kunnen ook zorgen voor arbeidsmigrantenhuisvesting, scholen, zorgtehuizen, noodlokalen, kantoren en zelfs operatiekamers. Zulke operatiekamers hebben we verzorgd voor het UMC Utrecht”.

Sneller, flexibel, minder overlast

Omdat alle units in de fabriek worden gemaakt, kan er sneller huisvesting worden gerealiseerd. Dat was bijvoorbeeld bij het UMCU een overweging bij het kiezen voor onze modulaire bouw. Ook het feit dat alle units in de fabriek gemaakt worden en op locatie alleen nog maar afgemonteerd hoeven te worden was voor het UMCU belangrijk, want het ziekenhuis bleef gewoon open. Op deze manier hadden patiënten en werknemers van het ziekenhuis zo min mogelijk overlast van de bouw. Omdat deze manier van bouwen 30 tot 50% sneller dan is dan de traditionele bouw, is het ook heel geschikt voor arbeidsmigrantenopvang en studentenhuisvesting. Daarbij moet er vaak snel iets worden opgebouwd en ook weer kunnen worden hergebruikt nadat de situatie weer verandert. Wat de bouw ook sneller en efficiënter maakt, is dat we geen last hebben van weersomstandigheden. Iets wat je op een traditionele bouwplaats natuurlijk wel hebt”.

Circulaire ambities

Het hergebruiken van units in andere huisvestingstrajecten is op zich al circulair, maar we hebben meer ambities op dat vlak. Alle huisvesting die we aanbieden, kan worden uitgevoerd met een warmtepomp, vloerverwarming en ook Nul-op-Meter woningen zijn geen probleem. Alles is afhankelijk van de wensen van de klant. Dit zijn zowel nationaal als internationale klanten, want Jan Snel heeft ook verkoopkantoren in België en Duitsland.

Bij het design al nadenken over waarde behoud

Als het gaat om ons eigen proces zet Jan Snel ook stappen: “We zijn nu bijvoorbeeld bezig met de implementatie van een platform, Ecochain. Zo brengen we de productlevenscyclus in kaart van alle modules. Vanuit daar kunnen we verder bepalen waar en hoe we nog circulairder kunnen worden in het bouwen en produceren. Bij het design al nadenken over hoe de waarde van de materialen zoveel mogelijk behouden kan worden, is iets waar we mee aan de slag gaan. We willen heel graag in nog meer grote projecten meedoen met onze circulaire ambitie. Gelukkig zien al steeds meer opdrachtgevers dat modulair bouwen een volwaardige manier van bouwen is, die alle voorzieningen en comfort bieden die nodig zijn om goede huisvesting te bieden. En dat op een efficiënte, snelle en circulaire manier”.

EBU Blikvangers

De regio Utrecht kent vele mooie, inspirerende initiatieven die bijdragen aan een groene, gezonde en slimme regio. Onder de noemer EBU Blikvangers delen wij graag deze (succes-) verhalen. Bent of kent u een blikvanger? Mail dan naar research@economicboardutrecht.nl. Bekijk meer blikvangers op de Gezond stedelijk leven initiatievenkaart. 

Gezond Stedelijk Leven initiatievenkaart

Irene ten Dam

Irene ten Dam is domeinmanager Groen bij Economic Board Utrecht.

06-33679256 06-33679256