Domeinen
Thema
  • Slim gegevens gebruiken
Initiatief
Categorie

Lancering Social Charging: app voor slim en sociaal elektrisch opladen

Utrechtse gamechanger Social Charging lanceert op 19 mei in Den Haag de gratis laadpalenapp met een compleet nieuwe oplossing voor een actueel probleem: elektrische rijders die hun plek onnodig bezet houden. Deze app moet een eind maken aan de zoektocht van elektrische rijders naar oplaadpunten. Via de zogeheten social charging-app kunnen de gebruikers op een efficiënte manier laadpalen met elkaar delen.

De stad Den Haag is de eerste gemeente die zo’n duizend laadpunten heeft aangesloten op het systeem van initiatiefnemers Gertjan Geurts en Gerwin Hop. Binnen enkele maanden willen ook steden als Rotterdam, Amsterdam en Utrecht hun laadpalen op de app aansluiten. Zowel publieke palen als privé-laadpalen zijn via de app te zien.

Geurts: “Er zijn al andere apps waarmee je kunt inchecken bij een laadpaal, maar dat moet handmatig en die missen bovendien het sociale aspect. Als je na je werk naar huis rijdt en je weet dat je de auto op moet laden, kun je voor je vertrekt in de app al een berichtje sturen naar degene die de paal op dat moment gebruikt, en bij terugkomst kun je je auto gelijk koppelen. Daarnaast biedt de app een overzicht van vrije laadpalen, zodat elektrische rijders nagenoeg altijd de mogelijkheid hebben om hun auto op te laden.” Elektrische rijders hebben zo meer zekerheid over oplaadmogelijkheden, laadpalen worden beter benut, de kosten voor investeerders als gemeenten kunnen omlaag en er zijn relatief minder parkeerplaatsen voor elektrische auto’s nodig.

De gebruiksvriendelijke technologie van Social Charging voor het delen van laadpalen is een wereldprimeur voor de elektrische-rijders-community. Social Charging was in de ontwikkelingsfase dan ook al winnaar van zowel de Smart Mobility Challenge als de Open Data Forward Challenge.

 

De App is vanaf 19 mei beschikbaar voor iPhone en Android. Downloaden kan via de App stores of via www.Social-Charging.com/App

 

Karen van der Moolen

Karen van der Moolen is domeinmanager Slim bij Economic Board Utrecht.

06-14843018 06-14843018