Domein
Thema
  • Slim ondernemen
Categorie

Leren en ontwikkelen CoVince

Goed opgeleide mensen zijn van belang om allerlei uitdagingen - die ook de regio Utrecht tegemoet gaat-  aan te kunnen. Dat zien ook Melanie van Halteren en Richard van Tilborg. Ze willen leren en ontwikkelen van vaardigheden leuker, efficiënter en effectiever maken. Samen ontwikkelden ze een platform om op één plek avontuurlijk en met de nieuwste technologie te ontwikkelen en te leren: CoVince.

Snel nieuwe trainingen ontwikkelen met nieuwe technologie

Van Tilborg beschrijft het platform als een “one-stop-shop waarmee je snel trainingen kunt maken met nieuwe technologieën om de leerervaring te verrijken, zoals Virtual Reality, Augmented reality en Artificial intelligence. Maar we weten ook dat niet iedereen bijvoorbeeld een VR-bril heeft. Dus we bieden naast de geavanceerde technologieën ook mooie oplossingen aan op de mobiele telefoon en laptop. Het platform is gratis te downloaden, wat de drempel om het te gebruiken ook klein maakt. Voor de inhoud, de trainingen zelf, wordt wel betaald”.

Leren en samen creëren

Van Halteren: “We richten ons eigenlijk op drie groepen: degenen die leren, degenen die leercontent creëren en technologiepartijen, die op het platform hun oplossingen kunnen aanbieden”. Van Tilborg vult aan: “Denk bijvoorbeeld aan alle mooie startups die Utrecht rijk is, die bezig zijn met Virtual Reality, Augmented Reality of EEG. Zij kunnen met ons platform hun oplossingen naar de markt krijgen. En als het gaat om de partijen die content maken voor het platform: zij kunnen hun leermodules weer verkopen via de webshop die we gaan inrichten, zodat content kan worden hergebruikt”.

Bewezen en bewijzen

Er wordt in het platform steeds gemeten en de lesstof wordt aangepast op de vorderingen van degene die leert. Van Halteren: “We vinden het belangrijk dat alles wat we doen is gebaseerd op bewezen methodes. We kijken dus goed naar resultaten van onderzoek en doen zelf ook onderzoek. We weten uit onderzoek bijvoorbeeld dat zintuigen, emotie en associatie een rol spelen bij het leren en onthouden. Wanneer er emotie komt kijken bij een ervaring, wanneer je echt voelt hoe het is om voor een groep te staan voor een presentatie bijvoorbeeld, wordt het leerrendement verhoogd”. Van Tilborg benadrukt ook de rol van onderzoek: “Onderzoek zegt ook dat realtime feedback beter werkt dan feedback achteraf. Maar of dat ook zo werkt in VR onderzoeken we met de Hogeschool en Universiteit Utrecht”.  

Presentatietraining bij de Hogeschool Utrecht en meer

Een van de eerste organisaties die aan de slag ging met het platform CoVince was de Hogeschool Utrecht. De hogeschool biedt een presentatietraining via het platform aan. Van Tilborg: “Studenten kunnen hun presentatie in een virtuele variant van DWDD geven of pitchen aan Trump. Dat is leuk en ook effectief”. Presentatietrainingen zijn slechts een voorbeeld van wat er mogelijk is. Er worden bijvoorbeeld ook leergangen gemaakt over veiligheid in de bouw. Van Tilborg: “Mensen in de bouw, die een veiligheidscertificaat moeten halen, kunnen met VR ervaren hoe ze van een steiger afvallen als ze niet voorzichtig zijn, zonder dat er echt ongelukken gebeuren. De emotie die de val oplevert, zorgt ervoor dat iemand veel beter onthoudt wat hij fout deed”.

Brede interesse voor Netflix van het leren

Van Tilborg: “Er is al veel interesse. Ook vanuit het buitenland is er belangstelling. Van Halteren: “We zijn dan ook heel benieuwd naar wat de CES in Las Vegas voor ons gaat opleveren in januari”. Van Tilborg: ”We willen de Netflix van het leren worden. In Utrecht roepen we dat soort dingen niet zo snel. Hier lijkt iedereen bescheiden, terwijl er zoveel mooie dingen gebeuren. Laten we onze ambities gaan waarmaken!

CES Las Vegas

Van 8 tot 12 januari vindt in Las Vegas de Consumer Electronics Show (CES) plaats. Deze grote technologiebeurs wordt sinds 1967 elk jaar in januari gehouden. Gevestigde namen uit de industrie, start-ups en scale-ups komen samen om de toekomst van innovatie te verkennen. CoVince is in 2019 een van de Utrechtse partijen die ook aanwezig zal zijn.

 

 

EBU Blikvangers

De regio Utrecht kent vele mooie, inspirerende initiatieven die bijdragen aan een groene, gezonde en slimme regio. Onder de noemer EBU Blikvangers delen wij graag deze (succes-) verhalen. Bent of kent u een blikvanger? Mail dan naar info@economicboardutrecht.nl. Bekijk meer blikvangers op de Gezond stedelijk leven initiatievenkaart. 

Gezond stedelijk leven initiatievenkaart

Karen van der Moolen

Karen van der Moolen is domeinmanager Slim bij Economic Board Utrecht.

06-14843018 06-14843018