Domeinen
Categorie

Met de MIT-regeling ging SilverFit Flow sneller naar de markt

Na een reeks succesvolle producten van SilverFit om bijvoorbeeld ouderen in beweging te brengen of mensen met slikproblemen beter te leren slikken, wilde het Utrechtse bedrijf een nieuw product in de markt zetten om ademhalingsproblemen aan te pakken. Een bijdrage vanuit de MIT-regeling bracht dit plan in een hogere versnelling. Met als resultaat dat SilverFit Flow in september op de markt komt. Maaike Dekkers-Duijts, mede-oprichter van SilverFit: “De MIT-regeling is een mooie regeling en het is heel fijn dat we daadwerkelijk kunnen laten zien dat er met het geld ook echt stappen zijn gezet. Er komen concrete producten van”.

Op 13 februari jl. presenteerde SilverFit zich als regionaal voorbeeld tijdens het landelijke event dat werd georganiseerd om terug te blikken op 5 jaar MIT. De mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (kortweg MIT-regeling)  is er voor individuele mkb-ondernemers die een haalbaarheidsproject willen uitvoeren binnen één van de topsectoren. Voor de regio Utrecht kunnen ondernemers terecht bij de Economic Board Utrecht als zij een haalbaarheidsproject willen uitvoeren binnen sectoren, die voor de regio Utrecht relevant zijn.

Sneller aan de slag met een concreet plan door MIT

Dekkers-Duijts over wat de MIT-regeling van 2016 betekende voor SilverFit: “We hebben met de MIT-regeling een haalbaarheidsonderzoek gedaan voor SilverFit Flow. Een systeem dat zich richt op de ademhaling, bijvoorbeeld voor mensen met COPD. We wilden dit product al op de markt brengen en zonder financiering van de MIT-regeling zouden we het waarschijnlijk ook gedaan hebben, maar je start door zo’n regeling gewoon veel sneller. Het stimuleert om je plannen heel concreet te maken. En je hebt de financiële mogelijkheden waar je anders naar op zoek moet. Uit onze haalbaarheidsstudie bleek dat het product goed haalbaar was. Toen zijn we met een andere financiering ook daadwerkelijk gaan ontwikkelen, met als resultaat dat we eind september SilverFit Flow op de markt brengen, waar nu al veel vraag naar is”.

SilverFit Flow

SilverFit Flow biedt verschillende spelvormen waarmee ademhalingsoefeningen uitgevoerd kunnen worden. Deze oefeningen kunnen tijdens de therapie onder begeleiding van een therapeut uitgevoerd worden of de patiënt kan dit zelfstandig doen. Hierdoor kunnen meerdere oefenmomenten per dag gerealiseerd worden. Hoe gaat het in zijn werk? De SilverFit Flow is een draagbaar ademhalingsapparaatje dat verbonden is aan een scherm. Op dat scherm spelen gebruikers spellen die ze aansturen met de ademhaling. Bij een inademingsspel verzamelt de gebruiker bijvoorbeeld diamanten door gecontroleerd in te ademen. Door hard uit te ademen, gooit de gebruiker een speer bij een ander spel. Dekkers-Duijts: “Mensen gaan helemaal in het spel op. Ze vergeten dat ze aan het oefenen zijn. Zo kunnen ze op een leuke manier sneller opknappen”.

Zorg dat je echt iets nieuws brengt

De komende tijd zijn we nog druk met de verdere ontwikkeling. En ook als het product in september op de markt komt, zijn we nog niet klaar. Met de feedback die we van gebruikers krijgen zullen we het nog verder verbeteren. Dat is niet zo gek, we zijn echt met innovatie bezig. Dat is ook een tip voor ondernemers die financiering van de MIT-regeling willen: zorg dat je idee echt innovatief is, dat je echt iets nieuws brengt. Daarop wordt je idee beoordeeld”. 

De MIT-regeling voor Haalbaarheidsprojecten MKB opent 9 april 2019. De MIT-regling voor R&D samenwerkingsprojecten opent 11 juni 2019.

Lees hier ook het artikel over SilverFit dat in Ondernamen is verschenen

EBU Blikvangers

De regio Utrecht kent vele mooie, inspirerende initiatieven die bijdragen aan een groene, gezonde en slimme regio. Onder de noemer EBU Blikvangers delen wij graag deze (succes-) verhalen. Bent of kent u een blikvanger? Mail dan naar research@economicboardutrecht.nl. Bekijk meer blikvangers op de Gezond stedelijk leven initiatievenkaart. 

Gezond Stedelijk Leven initiatievenkaart

Stef Röell

Stef Röell is binnen Economic Board Utrecht verantwoordelijk voor de financiële instrumenten.

06-11866643 06-11866643