Vooral een crisis voor dienstensector
De import en export zijn geraakt, maar ook weer relatief goed aangetrokken. Dat heeft ermee te maken dat deze crisis vooral een crisis is voor de dienstensector, de zakelijke dienstverlening. De goederensector ondervindt minder impact. Hoewel deze sector normaalgesproken gevoelig is voor conjuncturele schommelingen, is die nu relatief beperkt geraakt.
Consumptie huishoudens hard geraakt
Het is verder duidelijk dat de consumptie van huishoudens het aller hardst geraakt is. Mensen konden simpelweg niet consumeren in de afgelopen maanden. Vooral bij mensen met hogere inkomens, die nu hun geld niet uitgeven aan reizen en in de horeca, is te zien dat die veel meer spaargeld hebben. “Het is aan bedrijven om ervoor te zorgen dat mensen dat geld weer kunnen gaan uitgeven”.
Investeringen bedrijven zorgelijk, maar groeien in 2021 kan
Investeringen door bedrijven zijn heel snel afgenomen. Dat veert wel weer een beetje op, volgens Blom, maar blijft zorgelijk. Het vertrouwen in detailhandel en industrie neemt weer toe, de bouw blijft iets achter en de consumptievraag blijft laag. Het geven van vooruitzichten blijft lastig en onzeker, maar: “hard vallen in 2020 en in 2021 weer groeien kan wél!”
Stilte voor de storm
ZZP’ers, ondernemers en flexwerkers zijn tot nu toe harder geraakt dan mensen met een vast contract. Maar dat wil niet zeggen dat mensen met een vaste baan verder geen impact zullen merken. Bedrijven bekijken nu hoe zij het kunnen doen met minder mensen. Ontslagrondes zijn te verwachten. Tegelijkertijd: de werkeloosheid zal van 4,5% van de beroepsbevolking misschien toenemen tot 7%, maar dat is toch slechts een klein percentage dat er dan bij komt. “Het is natuurlijk buitengewoon pijnlijk voor deze groep, maar het is wel een kleine groep die deze pijn voelt”, voorspelt Blom.
De overheid legt een bodem onder de markt
Met de steunpakketten probeert de overheid een bodem onder de markt te leggen. Het eerste pakket was heel groot, het tweede al kleiner en bovendien niet helemaal gebruikt en het derde pakket zal nog kleiner zijn, maar nog wel afhankelijk van het virus. Al met al heeft de overheid zo’n 60 miljard extra uitgegeven in 2020. In 2021 wordt dat weer minder en laat de overheid het weer aan de markt over. Blom geeft aan dat het goed is dat de overheid deze bodem heeft gelegd; deze stut heeft erger voorkomen. Want periodes van werkeloosheid en lage investeringen door bedrijven duren vaak lang.